Держборг України зріс у гривні у 2,3 раза за 2,5 року – Гетманцев

Гетманцев зазначив, що Україна залучає кошти на пільгових умовах
Фото: Данило Гетманцев / Facebook

Із початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року державний борг України виріс на 66% у валюті й у 2,3 раза – у гривні. Про це народний депутат від "Слуги народу", голова комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив 1 вересня в Telegram.

"Із початку війни (лютого 2022 року) державний борг збільшився у гривневому еквіваленті – у 2,3 раза (+3644 млрд грн), у валютному еквіваленті – на 66% (+$62 млрд). [...] Через необхідність фінансування значного дефіциту бюджету, обумовленого повномасштабною війною, показники обсягу і структури державного боргу продовжують погіршуватися", – написав він.

Нардеп зазначив, що станом на кінець липня 2024 року держборг становив 75,3% у валюті й 24,7% – у гривні, тоді як до великої війни ці цифри були 65,1% і 34,9%.

"Тим не менш, як для трьох років війни, які до того ж припали на період високих відсоткових ставок у світі, боргове навантаження залишається помірним і контрольованим. У першій половині 2024 року видатки на обслуговування державного боргу становили 8,6% від видатків загального фонду державного бюджету (проти 13,4% за аналогічний період 2021 року і 12,4% за підсумками 2021 року). [...] Це досягається за рахунок того, що левова частка зростання державного боргу під час війни обумовлюється офіційними позиками на пільгових умовах із відстрочкою платежу, на довгостроковий період, за низькими ставками", – пояснив Гетманцев.

Він наголосив, що весь зовнішній держборг, який залучає зараз Україна, надають на неринкових умовах, і, за оцінками Міністерства фінансів України, за першу половину 2024 року середньозважена вартість держборгу України скоротилася із 6,24% до 5,6%.

"Україна має досвід стабілізації та скорочення рівня державного боргу після гарячої фази війни з Росією у 2014–2015 роках. За п'ять останніх відносно мирних років Україна скоротила боргове навантаження на економіку з 81% ВВП у 2016-му до 49% ВВП у 2021 році, що відповідало показникам боргової стійкості, визначеним бюджетним кодексом і Маастрихтськими критеріями членства у ЄС", – звернув увагу Гетманцев.

За його словами, масштаб втрат і бюджетних потреб набагато більший, але й підтримка партнерів "на порядок більша" – вони надали вже майже $100 млрд пільгового зовнішнього фінансування.

"Як і на порядок більшим є розуміння, що Росія як агресор має понести симетричне фінансове покарання за свою агресію, у тому числі за рахунок суверенних активів, заблокованих у країнах G7", – заявив нардеп.

Контекст:

22 липня міністр фінансів України Сергій Марченко повідомив, що Україна домовилася з комітетом власників єврооблігацій щодо комплексної реструктуризації зовнішнього державного комерційного боргу. Ішлося про тримачів зовнішнього боргу України обсягом приблизно $20 млрд.