Федерація роботодавців транспорту України просить до кінця воєнного стану зберегти нинішні ставки акцизного податку

Верховна Рада 4 червня ухвалила в першому читанні законопроєкт, який передбачає, що з 1 липня 2024 року зростає вартість бензину й дизеля 
Фото: depositphotos.com

Федерація роботодавців транспорту України звернулася з пропозицією  до голів комітетів Верховної Ради України до кінця воєнного стану зберегти нинішні ставки акцизного податку на пальне. Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті організації. 

Для важких дистилятів (газойлю) автори пропонують залишити ставку на рівні €139,50 за 1 тис. л і для бензину – на рівні €213,50 за 1 тис. л, а також наблизити до бензину ставку акцизного податку на скраплений газ до рівня €170 за 1 тис. л із 1 липня 2024 року.

"Таке рішення дозволить до кінця року додатково залучити понад 6 млрд грн без ризиків для економіки та українського бізнесу. Окрім того, варто враховувати, що додатково до кінця року зростуть на 6 млрд грн надходження з акцизу за бензин та дизель через ріст споживання під час відключення від електроенергії (за оцінками споживання, може зрости на +20%)", – ідеться в повідомленні.

У федерації підкреслили, що чергове підвищення вартості дизелю через підвищення акцизного податку призведе до подальшого підвищення залізничного тарифу й вартості вантажного перевезення автошляхами, що ставить під загрозу діяльність багатьох галузей і нормальне проходження холодного сезону.

"Окрім того, дизель і бензин зараз є стратегічно важливими для безперебійної роботи малого та середнього бізнесу під час відключень електроенергії. Висока вартість пального через підвищення акцизу може стати причиною зупинки виробництва та, відповідно, виведення персоналу у простій", – пишуть автори звернення.

Зрештою, підвищення акцизу на дизель і бензин призведе до зростання собівартості промислової продукції й агропродукції, пришвидшення інфляції та ризику зменшення мільйонів робочих місць, заявили у ФРТУ.

"Зараз настав час виправити 10-річну несправедливість і вирівняти ставки з акцизу на бензин і скраплений газ. Підняття акцизу на газ до рівня €170 для виправлення дискримінаційної політики попередніх років – дуже виправданий інструмент додаткового наповнення держбюджету, який не призведе до зростання споживчих цін", – підкреслили у федерації.

Контекст:

Верховна Рада 4 червня ухвалила в першому читанні законопроєкт №11256-2, який передбачає, що з 1 липня 2024 року зростає вартість бензину й дизеля як для промисловості, так і для фізичних осіб на АЗС. Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну це підвищення може стати вже третім. За даними експертів, яких опитало видання "Кореспондент", якщо законопроєкт ухвалять у цілому й він набуде чинності, бензин подорожчає щонайменше на 1,5 грн/л, а дизельне пальне – на 2,0 грн/л.