За підвищення акцизу на пальне заплатять прості українці, як і завжди – економіст

Кабмін схвалив законопроєкт, яким підвищують ставки акцизів на пальне
Фото: depositphotos.com

Підвищення акцизу на дизель і бензин, яке ініціює Кабмін, призведе до закриття бізнесу й підвищення рівня безробіття. Окрім того, таке підвищення позначиться на цінах, тож, як наслідок, платити більше доведеться всім українцям. Про це заявив у коментарі УНІАН голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь.

"Наслідки підвищення акцизу дуже прості. Бізнес не може дотувати виробництво продукції чи послуг. Тому в кінці кінців, як і завжди, за ці підвищення заплатимо ми з вами – як кінцеві споживачі, як громадяни. Ми маємо усвідомити, що все, що відбувається, – це не десь там для бізнесу чи для військових. Це для нас, громадян. Ми з вами просто заплатимо трошки більше. Трошки гірше будемо жити. Трошки тугіше підтягнемо пояски", – пояснив Соболь.

Він підкреслив, що це підвищення неодмінно вдарить і по бізнесу, адже зараз працювати й без збільшення податків досить важко.

"Хтось витримає, а хтось піде з ринку і буде вимушений розпустити колективи. Це збільшить навантаження на ринок праці й підвищить безробіття. Це наслідки, які можуть бути", – резюмував Соболь.

Контекст:

Кабмін схвалив законопроєкт, яким підвищують ставки акцизів на пальне. Згідно із проєктом закону, цього року акциз на бензин може зрости на €29,1, на дизельне пальне – на €38,1, а на скраплений газ – на €3,6 за 1 тис. л.

За даними директора "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, посадовці "скопіпастили" в законопроєкті мінімальні ставки європейських акцизів.