"Газпром" передав у міжнародний арбітраж документи на розірвання контрактів із "Нафтогазом"

У "Газпромі" заявили, що Україна має обґрунтувати економічну доцільність транзиту через свою територію
Фото: ЕРА

У російському "Газпромі" заявили, що переговори з компанією "Нафтогаз України" про продовження контрактів на постачання і транзит газу результатів не дали.

Російський газовий монополіст "Газпром" передав у Стокгольмський арбітраж документи для розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України" на постачання і транзит газу через українську територію. Про це повідомляє РБК із посиланням на заяву компанії.

У "Газпромі" зазначили, що переговори з українською компанією результатів не дали.

"Газпром" готовий вести переговори з НАК "Нафтогаз України" про транзит газу після 2019 року. Однак Україна має обґрунтувати економічну доцільність транзиту через свою територію", – цитує Міллера "Інтерфакс-Україна".

28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж задовольнив позов "Нафтогазу" до "Газпрому" про недостатні обсяги транзиту. НАК домоглася компенсації в сумі $4,63 млрд. За підсумками двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" має виплатити $2,56 млрд на користь "Нафтогазу".

"Газпром" оскаржив обидва рішення та ініціював процедуру розірвання контрактів із НАК "Нафтогаз України" через Стокгольмський арбітраж.

13 березня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що це зробили, щоб не платити нових штрафів у 2018-му і 2019 році.

Транзит російського газу в Європу через Україну відбувається на підставі контракту, підписаного у 2009 році, і щорічно дає країні $2–3 млрд.

У НАК заявляли, що транзит газу через Україну у 2017 році становив 93 млрд м&³3;. Цей показник – рекордний із часу запуску "Північного потоку" у 2011 році. У 2016 році обсяг транзиту становив 82,2 млрд м&³3;.

10 квітня Міллер повідомив, що компанія може зберегти транзит газу через Україну в обсязі 10–15 млрд м&³3; на рік, але Україна має "обґрунтувати економічну доцільність" нового контракту на транзит.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що Україна не погодиться на таку пропозицію.