Голова громадської ради Нацкомісії з енергетики заявив, що тариф "Енергоатому" не пов'язаний із формулою "Роттердам плюс"

Василь Котко: Будь-які спроби підправляти ринкові закони у так званому ручному режимі нас до успіху не привели
Фото: obozrevatel.com

Антимонопольний комітет України, у який держпідприємство "Енергоатом" поскаржилося на вугільну формулу "Роттердам плюс", не має стосунку до регулювання тарифів, зазначив голова громадської ради Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг, Василь Котко.

Формула "Роттердам плюс" не має стосунку до формування тарифу для атомних станцій і ніяк не пов'язана з повноваженнями Антимонопольного комітету України (АМКУ), заявив у коментарі "Українським новинам" голова громадської ради Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Василь Котко.

Так він прокоментував вимогу держпідприємства "Енергоатом" до Антимонопольного комітету України про скасування формули "Роттердам плюс".

"Таких повноважень Антимонопольного комітету немає. Це абсолютно точно", – підкреслив Котко.

Тариф для підприємств "Енергоатому" НКРЕКП установлює окремо, без прив'язки до міжнародних індексів вугілля, додав експерт.

"Я абсолютний прихильник, особливо коли мова йде про дефіцитні в Україні ресурси, їх вартість повинна формуватися на основі цін на світових ринках. Тут інших підходів бути не може, якщо ми будуємо ринкову економіку. Якщо починати тут щось підправляти, у цих законах, це закони взагалі, економічний закон, то до добра це не доведе. Він формулюється таким чином, що на дефіцитному ринку імпорт формує ціну і внутрішнього ринку. А будь-які спроби ці закони підправляти в так званому ручному режимі нас до успіху не привели, ми 25 років тут багато таких поправок і новацій робили", – заявив голова громадської ради НКРЕКП.

Про отриману скаргу "Енергоатому" 24 січня повідомили в АМКУ.

Для розрахунку тарифу атомної генерації діє формула, аналогічна "Роттердам плюс" у тепловій генерації або "Дюссельдорф плюс" – для газу, підкреслювала в жовтні 2018 року голова НКРЕКП Оксана Кривенко. Вона вважає "подвійними стандартами" вимогу голови "Енергоатому" Юрія Недашковського підвищити тарифи на сировину для АЕС.