Європейська сталеливарна асоціація виступила проти продовження імпорту російських напівфабрикатів у ЄС

Невведення "сталевих" санкцій проти російських напівфабрикатів призводить до недобросовісної конкуренції, заявили у EUROFER
Фото: depositphotos.com

Євросоюзу не варто продовжувати строки імпорту російських сталевих напівфабрикатів, таке рішення може мати негативні наслідки для економіки ЄС та підірвати ефективність санкцій проти Росії. Про це йдеться в заяві Європейської сталеливарної асоціації (EUROFER).

Місцеві компанії, які імпортують економічну сталь із Росії, фактично підтримують ті самі заводи, що постачають сталь для російського військово-промислового комплексу та суміжних галузей оброблення, зазначили в асоціації. Там закликали припинити постачання з Росії, навіть якщо це становить основу прибуткової бізнес-моделі кількох сталепрокатних заводів.

"Опортуністичний інтерес кількох металургійних підприємств у ЄС підриває спільну мету санкцій Євросоюзу проти РФ, де сталь відіграє стратегічну роль не тільки в загальній російській економіці, але й безпосередньо в російській воєнній машині, яка бере участь у незаконній війні проти України. Держави – члени ЄС не мають закріплювати таку хибну систему, схвалюючи ще один виняток, уже погодившись на дворічне відтермінування заборони імпорту російських сталевих напівфабрикатів", – заявив гендиректор EUROFER Аксель Еггерт.

У галузевій асоціації додали, що невведення "сталевих" санкцій проти російських напівфабрикатів призводить до недобросовісної конкуренції та створює нерівні умови гри на внутрішньому ринку сталі ЄС. Бізнес-модель європейських перекатників ґрунтується на перевагах у витратах, здобутих завдяки доступному імпорту із третіх країн, зауважили в EUROFER. Навпаки, європейська інтегрована металургія, яка використовує доменні печі й кисневі конвертери, має потужності, розташовані в ЄС, спрямована на максимізацію створення промислової, економічної, екологічної та соціальної цінності в європейській економіці. Також металургійні комбінати в Європі швидко відреагували на санкції Євросоюзу, припинивши імпорт російського вугілля, підкреслили в асоціації.

"Держави – члени ЄС мають чітко заявити, що не можна допускати жодних подальших винятків для імпорту російської сталі. Послаблення нинішніх санкцій ЄС проти Росії ризикує стати саморуйнуванням та історичною помилкою", – резюмував Еггерт.

Контекст:

GMK Center зазначає, що продовження імпорту російських слябів у ЄС усупереч восьмому пакету санкцій лобіює Чехія. Зокрема, на продовженні імпорту наполягає компанія Vítkovice Steel, яка має російське коріння і використовує в роботі продукцію російського заводу НЛМК. Міністр промисловості й торгівлі Чехії Йозеф Сікелла підтвердив запит на продовження строку перехідного періоду до 2028 року. Із посиланням на повідомлення ЗМІ GMK Center додає, що про виняток стосовно російських слябів також просять Бельгія та Італія.