Європейський інвестиційний банк відкриє новий трастовий фонд для інвестицій на підтримку та відновлення України

Європейський інвестиційний банк і далі допомагатиме Україні
Фото: depositphotos.com
На конференції щодо відновлення України Ukraine Recovery Conference у Лугано (Швейцарія) 4 липня Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) підтвердив свою чітку підтримку відновлення України та запропонував створити новий трастовий фонд EU-Ukraine Gateway для інвестицій у реконструкцію України. Пресреліз опубліковано на сайті банку.

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза Червінська підтвердила чітку позицію банку щодо важливості та невідкладності інвестицій у європейське майбутнє України, навіть незважаючи на те, що по всій країні тривають бойові дії. Банк підтримує план відновлення, презентований на конференції, зазначено в повідомленні.

ЄІБ запропонував новий інструмент – трастовий фонд EU-Ukraine Gateway. Цей фінансовий інструмент міг би підтримати відновлення України як у найближчій, так і в довгостроковій перспективі, та просування країни до членства в ЄС, вважають у ЄІБ.

"ЄІБ вітає перший комплексний план відновлення України, презентований на Конференції щодо відновлення України у Лугано. Ми готові запропонувати нашу технічну та фінансову експертизу для подальшого розроблення стратегії відновлення України та допомогти країні вийти з режиму надзвичайної ситуації і розпочати відновлення своєї інфраструктури... Ми пропонуємо створити новий інструмент, трастовий фонд EU-Ukraine Gateway, для залучення приватних та державних інвестицій у цьому напрямі", – сказала Червінська.

Планують, що фонд дасть змогу робити внески від держав  членів ЄС та інших країн і партнерів, що спростить співпрацю між донорами й забезпечить ефективне і дієве управління фондами. Інструмент може бути введено в дію протягом кількох тижнів, він буде адаптований до вимог політичного керівництва і контролю Платформи відновлення України, передбаченої ЄС.

Фонд буде комплексним інструментом, який передбачатиме гарантії, інвестиційні гранти (котрі надаватимуть частково завдяки суміщенню з кредитами), а також технічну допомогу та консультаційні послуги, що допомагатимуть покращити якість проєктів і їх подальшу реалізацію.

За інформацією Reuters, за допомогою фонду ЄІБ планує залучити на відновлення України €100 млрд. Аналогічний інструмент успішно використовували під час пандемії COVID-19, щоб гарантувати фінансування малого та середнього бізнесу.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

"Із моменту вторгнення Росії 24 лютого 2022 року загальна відповідь солідарності банку сягнула майже €4,7 млрд", – зазначили у ЄІБ.

На початку березня 2022 року банк надав уряду України фінансування у розмірі 668 млн для задоволення невідкладних потреб у ліквідності.

Пакет гуманітарної допомоги на суму 2,5 млн, координований Інститутом ЄІБ, безпосередньо допомагає людям, які постраждали від війни.

ЄІБ також виділив кредитну лінію в розмірі 4 млрд для муніципалітетів сусідніх з Україною країн ЄС, які прийняли біженців. Половину цієї суми було виділено Польщі, країні з найбільшою кількістю біженців з України, для фінансування фонду допомоги, створеного польським урядом та керованого польським державним банком Bank Gospodarstwa Krajowego.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Лугано подякував Європейському союзу та ЄІБ "за те, що вони разом з Україною і надають постійну фінансову підтримку".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль говорив, що українці через "Дію" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив глава Кабміну.

За оцінкою глави Мінінфраструктури Олександра Кубракова станом на 19 квітня, унаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні було пошкоджено або зруйновано до 30% інфраструктури, на її відновлення знадобиться приблизно два роки. 21 червня він повторив цю оцінку в коментарі Le Monde.

Відновлювати країну влада України має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відновлення України Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють у $750 млрд (протягом 10 років). Загальна кількість проєктів 850.