Металургійна галузь України вже давно є збитковою – "Укрметалургпром"

Гірничозбагачувальні комбінати до кінця червня були завантажені приблизно на 70%, але з липня працюють на 25% потужності
Фото: depositphotos.com

Через падіння світових цін на металопродукцію, проблеми з логістикою та підвищення тарифів на електропостачання і перевезення металургійні підприємства закривають, а галузь є збитковою. Про це розповів президент ОП "Укрметалургпром" Олександр Каленков у інтерв'ю GMK Center.

"Підприємства, які продовжують працювати, сьогодні завантажені в середньому на 15%. За підсумками семи місяців 2022 року заводи виплавили 4,82 млн т сталі – це мінус 62% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Але треба враховувати, що галузь працювала більш-менш нормально в січні й майже весь лютий, ще з "Азовсталлю", ММКІ й без обстрілів регіонів, де розташоване виробництво", – зазначив Каленков.

За його словами, гірничозбагачувальні комбінати до кінця червня були завантажені приблизно на 70%, але з липня працюють на 25% потужності, тоді як Інгулецький, Південний ГЗК, а також ГЗК "АрселорМіттал Кривий Ріг" взагалі тимчасово зупинили роботу.

"Ціни на залізорудну сировину та на металопродукцію з початку року просіли приблизно на 35% і 30% відповідно. На зазначені проблеми накладаються зростання витрат на електроенергію та логістику. Тому галузь уже давно працює на збиток, про отримання прибутку зараз узагалі не йдеться! Доходи дають змогу покрити лише 50–80% від змінних витрат підприємств", – підкреслив Каленков і закликав владу розробити програму державної підтримки та стимулювання для металургів.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України значно скоротили експорт своєї продукції через блокаду морських портів, зокрема, металургійні компанії. Українські металургійні компанії не можуть доправляти свою продукцію покупцям морським шляхом, до того ж Росія вивозить захоплений метал і, ймовірно, спробує його продати на міжнародному ринку.

АТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" із серпня 2022 року на три місяці зупинив роботу свого гірничозбагачувального комбінату. Це рішення компанії пояснили значним подорожчанням логістичних послуг, а також падінням попиту на продукцію на світовому ринку. Також підприємство перевело значну частину співробітників, включно з топменеджментом і працівниками-іноземцями, на 2/3 навантаження через неможливість платити оклади в повному обсязі.

Відкриття портів для експорту металу дасть Україні понад $1 млрд щомісяця, заявили у Федерації металургів України.