Міністерка економіки Свириденко повідомила про початок переговорів зі США щодо скасування мит на українську сталь

Юлія Свириденко: Ця дискусія складна у світлі глобальної проблеми перевиробництва сталі. Але у нас зі США дуже подібні погляди на цю проблему
Фото: Yulia Svyrydenko / Facebook

Нещодавня домовленість США та ЄС про скасування мит на ввезення сталі до Сполучених Штатів дає шанс і Україні на таке рішення, написала у своєму Facebook міністерка економіки України Юлія Свириденко.

"Разом із торговим представником США, послом Кетрін Тай і послом України у США Оксаною Маркаровою відкрила 10-те ювілейне засідання Українсько-американської торговельно-інвестиційної ради. Серед найбільш важливих пріоритетів – скасування американських мит на українську сталь, співпраця у сфері сільського господарства (у тому числі щодо меліорації), захист інтелектуальної власності. Нещодавня домовленість США і ЄС дає нам шанс також звільнити українську сталь із-під дії мит. Тим більше, вона повністю виплавлена в Україні (як цього вимагають США). Ця дискусія складна у світлі глобальної проблеми перевиробництва сталі. Але в нас зі США дуже подібні погляди на цю проблему", – зазначила глава Мінекономіки.

Контекст:

Сполучені Штати Америки та Європейський союз 31 жовтня повідомили про врегулювання спору про мито на сталь. У межах угоди США замінять нинішнє мито на європейську металопродукцію в розмірі 25% на квоти. Сторони домовилися, що обсяги сталі з ЄС, які "історично склалися", на американський ринок ввозитимуть безмитно. ЄС у відповідь знизить свої тарифи.

США ввели мита на імпорт сталі та алюмінію з Євросоюзу 2018 року, під час президентства Дональда Трампа, у відповідь ЄС також ввів мита на низку американських товарів.

Крім того, ЄС провів своє захисне розслідування і в підсумку ввів квоти на імпорт сталі, зокрема з України.