Міністр оборони Франції анонсував передання Україні 100 дронів Delair

Лекорню показав БПЛА з розмахом крила 4,5 метра
Фото: Sébastien Lecornu / Twitter

Улітку Україна отримає замовлені Францією дрони-камікадзе компанії Delair, поінформував увечері 29 лютого в соцмережі Х міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

"У межах інноваційної програми Франція замовляє в Delair 100 дистанційно керованих боєприпасів, які прибудуть в Україну цього літа", – написав він.

Лекорню зазначив, що загалом для потреб України і Франції планують замовити в оборонної промисловості 2 тис. дронів-камікадзе.

Які моделі БПЛА передадуть Україні, Лекорню не уточнив. На опублікованих ним фото – зокрема, Delair DT46 із розмахом крила 4,5 метра й дальністю зв'язку понад 50 км.

У вересні 2023 року глава міноборони Франції повідомляв про передання Україні партії зі 150 дронів виробництва Delair.

Контекст:

Як повідомляло видання CNews із посиланням на дані Єлисейського палацу, лише за перший рік повномасштабної війни Франція виділила Україні €2,7 млрд допомоги, із якої військової допомоги – €750 млн.

Вона, зокрема, надала Україні САУ CAESAR, ЗРК Crotale, протитанкові ракетні комплекси, гаубиці, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження, зазначив телеканал France 24.

26 лютого в Парижі на конференції щодо питання допомоги Україні за участю 20 європейських лідерів президент Франції Еммануель Макрон не відкинув, що в Україну в майбутньому можуть скерувати західні війська. "Сьогодні немає консенсусу щодо скерування сухопутних військ. Але в майбутньому нічого не можна відкидати. Ми зробимо все необхідне, щоб Росія не змогла виграти цю війну", – заявив він.

Лекорню, коментуючи слова Макрона про ймовірне скерування військ в Україну, заявив 27 лютого, що не йдеться про "ведення війни проти Росії". "Нічого не відкидати – це не ескалація", – наголосив він.