На конференції з відновлення України в Берліні уклали понад 100 міжнародних угод вартістю майже €16 млрд – Шмигаль

Шмигаль: На відновлення зруйнованого житла підписано угод на суму майже €260 млн
Фото: kmu.gov.ua

На конференції з відновлення України, яка відбулася в Берліні (Німеччина) 11–12 червня, було укладено понад 100 міжнародних угод оцінною вартістю майже €16 млрд. Про це прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду 13 червня, повідомила пресслужба Кабміну.

За його оцінкою, на цій конференції Україна здобула "дуже практичні результати".

"Загалом було укладено більше 100 міжнародних угод. Це проєкти в енергетиці, оборонній промисловості, відбудові соціальної та критичної інфраструктури, відновленні економіки. Їх оціночна вартість, за даними німецької сторони, приблизно €16 млрд", – сказав прем'єр. 

Зокрема у сфері енергетики:

  • США нададуть $824 млн на підтримку енергетичної інфраструктури України;
  • підписано угоду з Німеччиною на €30 млн для підвищення надійності енергетичної системи України;
  • Світовий банк надасть додатковий грант на $47 млн, який спрямують на закупівлю теплового обладнання для Харкова;
  • ЄС надасть додаткові 1000 генераторів, а також сонячні батареї;
  • підписано меморандуми з багатьма провідними компаніями щодо децентралізованого виробництва електроенергії, збільшення використання ВДЕ, упровадження енергоефективних технологій, розбудови розумних мереж й відновлення гідроелектростанцій.

У сфері фінансів й економіки:

  • до кінця червня Україна отримає ще €1,9 млрд бюджетного фінансування від ЄС;
  • США разом з Україною опрацьовують виділення $7,8 млрд бюджетної підтримки, а також $1,5 млрд для економічного відновлення;
  • підписано перші гарантійні угоди з ЄС на суму €1,4 млрд в межах інвестиційного компонента програми Ukraine Facility;
  • започатковано Альянс стійкості малого й середнього бізнесу для України. Це зобов’язання з підтримки нашого бізнесу на суму понад €7 млрд;
  • разом із партнерами започатковано Skills Alliance, щоб надати можливість перекваліфікації десяткам тисяч українців. Запланований бюджет – €700 млн на три роки;
  • американська DFC оголосила про фінансування для страхування ризиків на $350 млн;
  • Україна отримає грант від Міжнародного банку реконструкції й розвитку на суму $230 млн для вдосконалення морського і залізничного сполучення;
  • провідні світові компанії й бізнес-асоціації створили Консультативну раду бізнесу для збільшення інвестицій в Україну.

Окрім того, зазначив Шмигаль, на відновлення й розвиток охорони здоров’я виділили понад €185 млн. Було укладено угоду між Україною й Банком розвитку Ради Європи на суму €100 млн. Було також підписано угоду з ЄІБ на €100 млн для модернізації соціальних послуг і відбудову критичної інфраструктури.

"Ми продовжуємо залучати фінансування від партнерів для відновлення житла українців. Із Банком розвитку Ради Європи підписано угоду на €100 млн для продовження урядової програми "єВідновлення". Сумарно на відновлення зруйнованого житла підписано угод на майже €260 млн", – додав прем'єр.

Контекст:

2023 року Ukraine Recovery Conference прийняла Великобританія (Лондон). На ній партнери зобов'язалися надати Україні €60 млрд на відновлення, зазначали у британському МЗС.

2024 року Ukraine Recovery Conference відбулася в Берліні (ФРН). Глава Української держави Володимир Зеленський заявив на заході 11 червня, що Україна планує до зими відновити всі можливі енергооб'єкти, пошкоджені через повітряні атаки країни-агресора РФ.

Наступну конференцію 2025 року готова організувати в себе Італія.