Нардеп Кисилевський: Втрати України через імпорт у публічних закупівлях становлять 100–160 млрд грн

Кисилевський є автором законодавства про локалізацію
Фото: minprom.ua

Проникнення імпорту в закупівлі, які здійснюють державні установи та компанії, а також громади України, становить приблизно 40%. Це у вісім разів більше, ніж у середньому в Європейському союзі, де цей показник становить 5%. Про це повідомив виданню Telegraf заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, нардеп від  "Слуги народу" Дмитро Кисилевський під час презентації каталогу української техніки для потреб громад.

2023 року держава й громади витратили на публічних тендерах приблизно 1 трлн грн, із них майже 400 млрд – на закупівлю іноземних товарів і послуг.

"Якщо врахувати, що при закупівлі української продукції до 40% коштів повертається в бюджет у вигляді податків, втрати України через недосконалу структуру публічних закупівель становлять 100–160 млрд грн. Ці гроші держава могла спрямувати на потреби ЗСУ. Але вони пішли в Туреччину, Китай та інші країни. З точки зору здорового глузду важко пояснити, чому в умовах війни й дефіциту коштів Україна підтримує інші держави, а не власну армію", – зазначив Дмитро Кисилевський. 

Кисилевський є автором законодавства про локалізацію, яке з 2024 року вимагає під час публічних закупівель продукції машинобудування наявності не менше ніж 20% українського складника. З 2025 року цей показник зросте до 25%, зазначає Telegraf.