Нардеп Магомедов: У Мінекономіки один шлях – прибрати корупційні схеми минулої влади і скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти

Муса Магомедов: Я не розумію позицію міністра економіки
Фото: Муса Магомедов / Facebook
Після введення квот на імпорт сірчаної кислоти 2018 року українські постачальники моментально підняли ціни на продукцію, яка стала дорожчою, ніж імпортна на 89%, в окремих випадках на 107%, заявив позафракційний народний депутат України Муса Магомедов.

Міністерство економіки України має ліквідувати корупційні схеми на ринку сірчаної кислоти і скасувати введені попередньою владою квоти на її імпорт, заявив у Facebook позафракційний народний депутат України Муса Магомедов.

"У міністерства один шлях – прибрати корупційні схеми минулої влади і скасувати квоти на імпорт сірчаної кислоти. У 2020 році ми сподівалися, що квоти буде скасовано, тому що їх негативний ефект видно неозброєним оком. Однак Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі ухвалила рішення залишити без зміни чинні квоти на імпорт сірчаної кислоти, які призвели до монополізації ринку, зростання цін на ресурс і корупційних схем", – написав політик.

Він нагадав, що квоти ввели, коли через агресію Росії Україна втратила низку великих виробників і на ринку утворився дефіцит – і 2018 року нібито для захисту місцевого виробника було запроваджено трирічні обмеження на імпорт сірчаної кислоти.

"Українські постачальники моментально підняли ціни на продукцію, яка стала вищою, ніж імпортна на 89%, в окремих випадках на 107%. Тобто введення квот мало захистити вітчизняних виробників, а фактично стало лише інструментом збагачення для компаній-прокладок. Водночас фінансові показники вітчизняних виробників не покращилися, а суттєво погіршилися", – підкреслив Магомедов.

Він назвав квоти корупційною схемою, бенефіціаром якої стали не виробники, а посередники, закликав Мінекономіки скасувати рішення про обмеження на імпорт.

"Я не розумію позицію міністра економіки. У середині минулого року я особисто вимагав від Міністерства економіки оприлюднити фінансові звіти, що підтверджують обґрунтованість квот на сірчану кислоту. Однак жодних конкретних відповідей ми не одержали", – заявив Магомедов.

З 1 вересня 2018 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі Мінекономрозвитку ввела квоти на постачання сірчаної кислоти. Офіційною причиною став нібито захист вітчизняного виробника, але в підсумку введення обмежень ціни на сірчану кислоту без об'єктивних передумов зросли майже удвічі, відбулася монополізація ринку, писав "Главком".

У вересні цього року президент об'єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков заявив, що в міністерстві ухвалили рішення щодо продовження дії квот на імпорт сірчаної кислоти.