Перше судно з українським зерном за програмою ООН прибуло в Африку

Судно BRAVE COMMANDER привезло в Африку українське зерно
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
Перше судно з українською агропродукцією, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН, прибуло в африканський порт Джибуті. Про це повідомило 30 серпня Міністерство інфраструктури у Facebook.

До місця призначення прибув балкер Brave Commander, який вирушив до Ефіопії 16 серпня. На його борту перевозять 23 тис. тонн пшениці. Після розвантаження збіжжя доставлять споживачам в Ефіопії.

"Продовжуємо працювати зі Всесвітньою продовольчою програмою ООН над нарощуванням обсягів продовольчої допомоги. Вдячний партнерам за співпрацю", наголосив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропродукції із морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні президент України Володимир Зеленський повідомив, що в українських портах заблоковано 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт. Він також зазначив, що від експорту продовольства з України залежить життя майже 400 млн осіб у різних країнах.

22 липня в Туреччині підписали угоди про морський експорт українського зерна – Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло із порту Одеси вранці 1 серпня.

26 серпня президент Володимир Зеленський розповів, що із трьох українських морських портів – Чорноморськ, Одеса та Південний – експортували перший із 24 лютого мільйон тонн агропродукції.

Уранці 30 серпня з портів Одеса, Чорноморськ та Південний вирушили одразу шість суден, серед яких – Karteria, зафрахтоване Всесвітньою продовольчою програмою ООН для допомоги населенню Ємену.