Різні price cap протягом доби зменшують можливості для імпорту електроенергії – Перша енергетична рада

Збереження штучних цінових обмежень не відповідає обов'язковим для України вимогам енергетичного законодавства ЄС, пише Перша енергетична рада
Фото: depositphotos.com

Через встановлення різних цінових обмежень на ринку електроенергії протягом різних годин доби знижується можливість для імпорту електроенергії. Про це йдеться в повідомленні громадської організації "Перша енергетична рада" (ПЕР) у Facebook.

"Збереження різних рівнів граничних цін для різних годин доби не має економічного сенсу і знижує можливості для імпорту електроенергії, зокрема, в нічні години", – наголосили в ПЕР.

Перша енергетична рада зазначила, що збереження штучних цінових обмежень на ринку електроенергії не відповідає обов'язковим для України вимогам енергетичного законодавства ЄС, зокрема вимогам Регламенту ЄС 2019/943. Окрім того, обґрунтування до рішення НКРЕКП містить посилання на поданий до Кабінету Міністрів України проєкт постанови КМУ, якою має бути затверджено спецобов'язок з імпорту електроенергії – імпортне покладення спецобов'язків.

"На нашу думку, таке рішення є підтвердженням штучності граничних цін і дискримінації власних виробників, адже ринкові ціни імпорту будуть "годувати" виробників суміжних країн, але не власної генерації", – підкреслили в ПЕР.

Контекст:

Державне підприємство "Оператор ринку" на засіданні НКРЕКП у вересні 2023 року виступило за встановлення цінових обмежень на ринку електроенергії на рівні, як у країнах Європейського союзу. В "Укренерго" заявляли, що цінові обмеження на ринку електроенергії заважають збільшенню потужностей для імпорту з 1,2 ГВт до 2 ГВт.

Російські окупанти навесні 2024 року посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

23 серпня, коли спека почала спадати, "Укренерго" оголосила, що Україна відновить експорт електроенергії в Європу через профіцит потужності в енергосистемі, проте вже 26 серпня росіяни знову атакували українську енергосистему, що призвело до екстрених вимкнень.