Данія дала Україні понад €17 млн на зміцнення енергетики, яка постраждала від атак РФ

Данія надає Україні різну допомогу
Фото: pixabay.com

Перед початком опалювального сезону Данія переказала Україні 130 млн данських крон (приблизно €17,46 млн) для підтримки енергетики, яка постраждала від атак країни-агресора Росії. Про це 23 вересня інформує міністерство клімату, енергетики й комунальних послуг Данії.

"Перед початком опалювального сезону триває цілеспрямоване знищення Росією доступу українців до електроенергії й тепла. Новий внесок Данії в розмірі 130 млн данських крон зробить енергопостачання стійкішим", – ідеться в повідомленні.

У релізі вказано, що оголошення про це зробив у Нью-Йорку міністр клімату, енергетики й комунальних послуг Данії Ларс Огор на зустрічі в межах робочої групи G7 із питань енергетичної безпеки України.

Виділений Києву транш у Копенгагені назвали одним із найбільших внесків в енергетичну інфраструктуру України.

"Армія [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна не лише перетинає кордони України, Росія порушує правила війни масованими атаками на системи електропостачання й опалення України. Зараз зима не за горами, і багато українських будинків залишаться без тепла й електрики. І не тільки це, звичайні працівники енергетичної галузі, які невпинно виконують свою роботу, стають ціллю. Ми маємо здійснити все можливе, щоб зробити українську енергетичну систему максимально сильною", – сказав Огор.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в лютому 2022 року станом на 1 липня 2024 року Данія передала Україні лише військової допомоги приблизно на €6,6 млрд (сюди не входить підтримка країною України через ЄС), інформували в данському МЗС. Наголошують, що уряд разом з учасниками угоди про створення Данського національного фонду України виділив 60,4 млрд данських крон (€8,1 млрд) на військову підтримку Києва (кошти будуть доступні з 2023-го до 2028 року, більшу їх частину виділять у 2023–2025 роках).

Данія, зокрема, передала Україні артилерійське озброєння й боєприпаси: снаряди калібру 152 мм і 155 мм, важкі мінометні системи й мінометні снаряди, гаубиці M109 (як запчастини), САУ CAESAR, зазначають на сайті данського міноборони. Також Данія частково профінансувала закупівлю для України 16 артсистем Zuzana 2 (виробництво й постачання тривають).

Також Данія пообіцяла надати Україні американські винищувачі F-16 після завершення навчання українських пілотів.