Сірий експорт брухту треба припинити, і влада має три шляхи, щоб цього досягти – експерт

Україна 2023 року рекордно наростила експорт брухту
Фото: depositphotos.com

В Україні є ризик, що металургійним підприємствам бракуватиме брухту для виробництва сталі, тоді як сірі дилери за підробленими документами вивозять сировину за кордон без сплати 180 мита. Про це в коментарі виданню "Главком" заявив президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

"Ситуація з брухтом не покращилася. Ризики дефіциту залишаються великими. Ми апелюємо і до уряду, і до народних депутатів, які опосередковано можуть впливати на уряд. Є три шляхи вирішення проблеми, і вони можуть іти паралельно. Перший – це навести лад із виданням сертифікатів Євро-1. Їх не мають видавати на продукцію, на брухт, який має сумнівне походження. Друге – розглянути питання щодо ухвалення закону про заборону експорту, як було з лісом-кругляком. Третє – це рішення Кабміну про тимчасову заборону експорту з України брухту", – перерахував він.

За словами експерта, металургійна галузь зацікавлена у прозорій роботі ринку.

"Держава має контролювати недобросовісних брухтозаготівельників – для того, щоб сумлінні брухтозаготівельники могли виграти конкурентну боротьбу. Тому що тут питання не лише в порушеннях, а питання в тому, що ті брухтозаготівельники, які не дотримуються законодавства, не сплачують податків і здійснюють інші зловживання, перебувають у вигіднішому становищі. Вони можуть платити вищу ціну і вигрібати більше брухту. Тому нормальний контроль над недобросовісними брухтозаготівельниками – я думаю, що це правильна позиція", – наголосив Каленков.

Контекст:

20 березня Державне бюро розслідувань України повідомило, що протягом 2022–2023 року внаслідок схем через Волинську митницю до країн ЄС комерсанти вивезли майже 45 тис. тонн брухту.

20 квітня "РБК-Україна" писало, що Україна рекордно наростила експорт брухту: за оцінками учасників ринку, до кінця року обсяги можуть становити приблизно 400 тис. тонн.