Соцмережа X втратила 75% вартості за керівництва Маска

У звіті Fidelity's Blue Chip Growth Fund соцмережу X оцінюють у $9,4 млрд
Фото: EPA (архів)

Вартість соціальної мережі X впала на понад 75%, відколи її придбав засновник компаній Tesla і SpaceX Ілон Маск. Про це 1 жовтня повідомило Euronews із посиланням на розкриту інформацію інвестора, який має акціонерний капітал у компанії.

Як ідеться у звіті для фонду Fidelity's Blue Chip Growth Fund, станом на липень фонд володів акціями компанії X вартістю $5,5 млн.

2022 року, коли Маск придбав соцмережу за $44 млрд, Fidelity інвестував у неї $19,66 млн. Зараз у звіті Fidelity загальна оцінка X становить $9,4 млрд, що менше ніж чверть від суми, яку Маск заплатив за соцмережу, ідеться в матеріалі.

Через погіршення фінансового стану компанія вдалася до економії коштів, зокрема, наважилася на переміщення свого головного офісу із Сан-Франциско (штат Каліфорнія) в менше місто Бастроп (Техас).

Як підкреслює видання, спочатку вартість акцій Х зросла приблизно на 22%, однак після кількох рішень Маска ціни впали. Одним із рішень бізнесмена, яке розкритикували експерти, було перейменування соцмережі з Twitter, адже ця назва уже була впізнаваним брендом, на Х і відповідна зміна логотипа.

Також Маск повністю оновив систему верифікації платформи, замінивши спосіб отримання синьої галочки на платну підписку.

Окрім того, як зазначає Euronews, ще однією причиною, яка вплинула на вартість X, став відтік рекламодавців. Такі бренди, як Apple, Coca-Cola і Disney, торік видалили платну рекламу з X через занепокоєння щодо контенту. Зокрема після того, як Маск схвалив антисемітський пост.

Інші компанії зняли рекламу через занепокоєння щодо розпалювання ненависті й нацистський контент у цій соцмережі, наприклад, Європейська комісія, Comcast, IBM і Світовий банк.

Контекст:

Після того як 27 жовтня 2022 року Маск придбав Twitter за $44 млрд, у соцмережі почалися глобальні зміни. Насамперед Маск вирішив зробити платною верифікацію акаунтів, яка раніше була безоплатною. Ця функція ввійшла до переліку додаткових можливостей платної підписки Twitter Blue.

Також соцмережа почала змінювати свою політику боротьби з дезінформацією і пропагандою. Наприклад, у листопаді Twitter відмовився від політики щодо протидії дезінформації про COVID-19.

У квітні 2023-го Twitter зняв обмеження з прокремлівських акаунтів. Того самого місяця соцмережа прибрала позначку "державне фінансування" з акаунтів російських і деяких китайських ЗМІ.

27 травня стало відомо, що Twitter вийшов із добровільного Кодексу практики ЄС щодо боротьби з дезінформацією.

1 липня Маск повідомив, що для користувачів соцмережі тимчасово обмежать кількість твітів, які вони зможуть прочитати. Для верифікованих акаунтів це 6 тис. твітів на добу, неверифікованих – до 600 твітів, нових неверифікованих – до 300 твітів.

24 липня соцмережа змінила офіційний логотип із синьої пташки на білу літеру X на чорному тлі.