США ввели санкції проти двох судновласників за порушення цінової стелі на російську нафту

США відреагували на порушення ухваленого G7 рішення
Фото: ЕРА

12 жовтня Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) міністерства фінансів США оголосило про введення санкцій щодо двох організацій, які, за даними американської влади, порушили встановлену коаліцією G7 стелю цін на російську нафту в розмірі $60 за барель.

"OFAC [...] вводить санкції щодо двох організацій та ідентифікує як заблоковане майно два судна, котрі користувалися послугами постачальників послуг коаліції й перевозили російську сиру нафту за ціною, яка перевищує узгоджену коаліцією межу цін. Це засвідчує прихильність мінфіну і його міжнародних партнерів до відповідального скорочення нафтових прибутків російського уряду й обмеження російської воєнної машини", – ідеться в повідомленні.

Відомство зазначає, що йдеться про компанії Lumber Marine зі штаб-квартирою в ОАЕ й Ice Pearl Navigation зі штаб-квартирою в Туреччині.

За даними американської влади, судно SCF Primorye компанії Lumber Marine перевозило сиру нафту з порту в РФ за ціною, вищою за $75 за барель, а судно Yasa Golden Bosphorus компанії Ice Pearl Navigation – за ціною, вищою за $80 за барель. Водночас під час транспортування нафти російського походження обидва судна користувалися послугами американських постачальників.

Контекст:

На початку грудня 2022 року країни – члени "Великої сімки", а також Австралія і ЄС ввели обмеження цін на російську нафту, установивши максимальний рівень у розмірі $60 за барель. Із 5 лютого 2023 року ці країни ввели цінову стелю на російські нафтопродукти: $100 – для дизельного пального і $45 – для різних мастил.

Через обмеження ціни на сиру нафту Росія втрачає $172 млн щодня, писало в серпні агентство Bloomberg із посиланням на звіт Гельсінського центру досліджень енергетики і чистого повітря (CREA). Після того, як обмеження поширили й на нафтопродукти, РФ втрачатиме ще більше – $280 млн на день, вважає агентство.