У Бразилії заявили, що соцмережа Х не в той банк заплатила багатомільйонний штраф

Верховний суд Бразилії в серпні зупинив діяльність соцмережі X у країні
Фото: depositphotos.com

Соцмережа Х американського мільярдера Ілона Маска оголосила про сплату штрафу, потрібного для поновлення роботи у Бразилії, але Верховний федеральний суд країни заявив 4 жовтня, що гроші на рахунок не надходили.

Загалом компанія X Brasil мала заплатити штраф у розмірі 28,6 млн бразильських реалів (приблизно $5,2 млн) у банк Banco do Brasil, і ці реквізити було вказано в документах, проте гроші перерахували також у державний банк Caixa Econômica Federal, повідомили в суді.

Сплата штрафу соцмережею Х мала привести до розблокування роботи мережі у Бразилії після обмежень, які ввели у країні 30 серпня за розпорядженням судді Верховного суду Александра де Мораєса й схвалення комісією суду.

"27 вересня X довела, що повністю виконала дві вимоги для поновлення діяльності: блокування профілів і призначення законного представника компанії у країні. Однак ще потрібно було довести факт сплати штрафів за невиконання рішень", – ідеться в релізі.

Помилку у сплаті штрафу виявив секретаріат Верховного суду.

"Александр де Мораєс наказав Caixa Econômica Federal переказати депозит у розмірі 28,6 млн реалів, який внесла X Brasil, на правильний рахунок. [...] Після переказу сум на правильний рахунок судовий секретаріат має підтвердити правильність внесення депозиту. Потім файли надішлють у Генеральну прокуратуру (PGR) для коментарів", – пояснили в суді.

Контекст:

Як пояснює Agenzia Nova, бразильські судові органи висунули вимогу до X видалити низку профілів, які звинувачують у поширенні ненависті й дезінформації, ймовірно, у зв'язку з нападом на прибічників колишнього президента Жаїра Болсонару 2023 року.

7 квітня 2024 року компанія заявила, що "була вимушена" за рішенням суду видалити вказані акаунти, наголосивши, що не знає ані причин цього рішення, ані які саме пости порушували закон. В Х заявили, що вважають постанову суду неконституційною й оскаржать її.

Однак власник платформи X Ілон Маск особисто втрутився, звинувативши суддю Мораєса в тому, що він "відкрито і неодноразово зраджував конституцію і народ Бразилії", і заявивши, що суддя має "піти у відставку або дістати імпічмент". Він також називав його "бразильським Дартом Вейдером" (а пізніше, уже в серпні – Александром де Волдемортом). Маск пообіцяв, що X проігнорує постанову суду і зніме всі обмеження.

Суддя ініціював проти Маска провадження у справі про перешкоджання правосуддю, повідомляло Bloomberg.

17 серпня Маск оголосив про закриття офісу Х у Бразилії, відмовившись зупинити дію деяких облікових записів на вимогу Мораєса і звинувативши суддю в цензурі.

30 серпня Верховний суд Бразилії зупинив діяльність соцмережі X у країні.