Україна отримала від МВФ понад $1 млрд – Шмигаль

Гроші, які надав МВФ, спрямують на покриття важливих бюджетних видатків невійськового характеру
Фото: depositphotos.com

Майже $1,1 млрд від Міжнародного валютного фонду (МВФ) уже надійшли в бюджет України. Про це 23 жовтня в Telegram повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, гроші спрямують на покриття важливих бюджетних видатків невійськового характеру.

Шмигаль нагадав, що цей транш Україна отримала завдяки успішному п'ятому перегляду програми розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) обсягом $15,6 млрд.

"Вдячні Фонду за послідовну підтримку України. Уже розпочинаємо спільну роботу над наступним переглядом програми", – наголосив прем'єр.

Контекст:

МВФ 31 березня 2023 року затвердив програму фінансування України на $15,6 млрд. Вона є частиною великого пакету підтримки України міжнародними партнерами загальною вартістю $115 млрд.

Чотирирічна програма має два етапи. Перший, розрахований на 2023–2024 роки, спрямовано на виконання бюджетних показників і посилення мобілізації доходів. Для цього буде потрібна підтримка валютних резервів і сприяння довгостроковій фінансовій стійкості. Також влада України зобов'язується продовжувати реформи й боротьбу з корупцією. Другий етап буде спрямовано на закріплення макроекономічної стабільності, підтримку повоєнної реконструкції та прискорення вступу України в Європейський союз.

За цією програмою Україна вже отримала п'ять траншів на суму приблизно $7,6 млрд: три транші надійшли 2023 року ($2,7 млрд – у квітні, $890 млн – у липні, $900 млн – у грудні), два транші – 2024-го ($880 млн – у березні, $2,2 млрд – у липні).