Українська компанія відновила експорт брухту до Придністров'я вперше з початку війни – ЗМІ

До введення санкцій 2018 року Молдовський металургійний завод імпортував 80% українського брухту, який постачали на зовнішні ринки
Фото: gmk.center

У серпні 2024 року українська компанія "Д-Камет" відновила експорт брухту до Придністров'я, яке контролює самопроголошена невизнана "Придністровська молдавська республіка", орієнтована на Росію. Це перше постачання сировини в регіон із початку повномасштабної війни, пише УНІАН із посиланням на дані Державної митної служби України.

ТОВ "Д-Камет" здійснило експорт брухту обсягом 276 тонн у межах контракту з Молдовським металургійним заводом (ММЗ), розташованим у місті Рибниця на території Придністров'я. Контракт уклали 8 травня 2024 року.

За документами країною призначення для цього брухту вказано Молдову, а ТОВ "Д-Камет" сплатило в державний бюджет України експортне мито в розмірі €10 за кожну тонну партії, пише агентство.

ММЗ належить російським власникам, пише УНІАН. В уряді "ПМР" стверджують, що 2015 року завод передали від російського "Металлоинвеста" у власність невизнаної республіки.

Контекст:

На більшість країн світу в Україні поширюється експортне мито в розмірі €180 за тонну брухту, але для деяких країн є винятки. У травні 2018 року Рада національної безпеки і оборони України ввела економічні санкції щодо низки компаній, пов'язаних із російською агресією, включно з Молдовським металургійним заводом. Проте вже в березні 2019 року ММЗ вивели з-під українських санкцій.

Як з'ясувало розслідування "Схем" і RISE. Moldova, санкції зняли на прохання тодішнього прем'єр-міністра Молдови Павела Філіпа. У листі від 7 березня 2019 року Філіп звернувся до тодішнього президента України Петра Порошенка із пропозицією прибрати ММЗ зі списку суб'єктів, на які накладено санкції. 19 березня РНБО України ухвалила рішення вивести підприємство із "ПМР" із-під санкцій, Порошенко це рішення підписав.

До введення санкцій 2018 року ММЗ імпортував 80% українського брухту, який постачали на зовнішні ринки, писав GMK Center.