"Укрметалургпром" закликав уряд заборонити експорт брухту до кінця 2023 року

Експорт українського брухту зростає із середини весни
Фото: depositphotos.com
Видання "БізнесЦензор" 27 вересня опублікувало лист асоціації металургів "Укрметалургпром", у якому представники галузі просять Кабінет Міністрів і президента України заборонити експорт брухту до 31 грудня 2023 року. Лист підписав голова об'єднання Олександр Каленков.

"Від початку 2021 року швидкими темпами зростає експорт брухту. За даними Державної митної служби України, відвантаження брухту на зовнішні ринки в січні – серпні цього року зросли майже удвадцятеро, до 410 тис. т", – написано в документі, копія якого є в розпорядженні журналістів "БізнесЦензора".

Найбільші обсяги брухту вивозили з України у критичний для металургії період, підкреслюють автори: у червні – 85 тис. т, у липні – 103 тис. т, у серпні – 75 тис. т, у підсумку Україна стала відкритим джерелом брухту для найбільшого світового імпортера – Туреччини.

"Це відбувається на тлі дії в багатьох країнах світу загороджувальних мит (бар'єрів) проти готової української металопродукції, яких із кожним роком стає дедалі більше", – підкреслюють металурги.

До того ж, за їхніми підрахунками, експорт тонни брухту приносить державі €58 (1800 грн) експортного мита, а експорт тонни сталі – 8200 грн податків до бюджету. Якщо ситуації не змінити, бюджети всіх рівнів недоотримають податкових надходжень у розмірі 19 млрд грн на рік.

Водночас, підкреслено в листі, використання як сировини брухту замість руди дає змогу заощаджувати 740 кг вугілля на виробництві тонни сталі і скорочує викиди CO2 на 60%.

Металургія формує приблизно 26% валютних надходжень і 12–15% ВВП країни, а також забезпечує зайнятість для 600 тис. громадян і сплату 35 млрд грн податків, нагадують у листі представники галузі.

Контекст:

"Мінпром" повідомляв із посиланням на дані Держмитниці, що експорт українського брухту зростає із середини весни.

У червні 2021 року об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і профільна асоціація "Укртрубопром" звернулися до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля із проханням ввести тимчасову заборону на експорт брухту з України до 31 грудня 2023 року.

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" підтримав цю ініціативу.

"Металургпром" повідомляв, що Єврокомісія розглядає ініціативу Європейської сталеливарної асоціації Eurofer – вона просить обмежити експорт брухту у країни, які не відповідають екологічним стандартам Євросоюзу. Якщо рішення ухвалять, вивезення брухту в Туреччину, Єгипет, Пакистан та Індію зупинять.