"Унікальний кейс, коли закрита інформація стає настільки публічною". В Україні відкрили статистику кримінальних проваджень щодо бізнесу

Дашборд, який презентували ОП і Офіс генпрокурора – один із п'яти кроків для гарантування економічної безпеки в Україні, які запропонувала РНБО
Фото: president.gov.ua

Офіс генпрокурора України запустив бета-тестування першого публічного дашборду з даними щодо стану кримінальних проваджень проти бізнесу. Його презентували 31 липня, повідомили Офіс президента і Офіс генпрокурора

В Офісі президента нагадали, що в січні президент Володимир Зеленський доручив захистити бізнес від імовірних зловживань з боку правоохоронних органів. Одним із напрямів цієї роботи стало розроблення дашборду до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР). Ним займалися ОП, Офіс генпрокурора, Міністерство цифрової трансформації, Міністерство юстиції, Державна судова адміністрація і Рада з питань підтримки підприємництва при президентові.

Дашборд – візуалізований застосунок до ЄРДР, який надає доступ до аналітичних даних і статистики щодо розслідування правопорушень у сфері господарської та інвестиційної діяльності. Він уже працює у бета-режимі у вільному доступі на сайті Офісу генпрокурора. У дашборді містяться дані про кількість зареєстрованих, зупинених, відновлених чи закритих правопорушень і кількість осіб, яких повідомили про підозру, застосували щодо них запобіжні заходи, відсторонили від посад, а також розмір завданих державі збитків та їх відшкодування.

На думку керівника ОП Андрія Єрмака, тепер "дискусія про тиск контролюючих органів на бізнес буде нарешті переведена у площину цифр і даних, а не дописів у соціальних мережах".

Генеральний прокурор Андрій Костін розповів, що в майбутньому до дашборду планують додати ще більше інформації, а сам інструмент – поширити й на інші види кримінальних правопорушень.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров додав, що протягом наступних місяців вивчатимуть роботу дашборду і збиратимуть відгуки користувачів для його вдосконалення.

Він також підкреслив, що це перший публічний дашборд, і лише початок цифровізації правоохоронної сфери. Федоров очікує, що він стане "інструментом для зміцнення довіри між державою і приватним сектором". Пріоритет Мінцифри на наступні роки – запуск електронного суду.

Міністр пояснив, що в застосунку міститься візуалізація статистики з ЄРДР щодо кримінальних проваджень за останні шість місяців, які стосуються підприємців та інвесторів. Можна переглянути, скільки проваджень щодо бізнесу відкрито, відфільтрувати їх за конкретною статтею або періодом, а також окремо за органами, які розслідують справи. 

"Це дасть змогу Офісу генпрокурора відстежувати аномалії досудових розслідувань і запобігати зловживанням, журналістам і громадськості – контролювати й проводити власні розслідування, бізнесу – почувати себе більш захищеним. Загалом це унікальний кейс, коли раніше закрита інформація стає настільки публічною", – написав Федоров.

Контекст:

2023 року в Україні сталося кілька гучних скандалів через підозри від правоохоронців і затримання представників бізнесу. Серед них – справа IT-компанії MacPaw Олександра Косована (за даними слідства, компанія побудувала базу відпочинку на землях сільськогосподарського призначення і здійснювала незаконне видобування корисних копалин), справа власника одного з найбільших алкогольних холдингів України Global Spirits Євгена Черняка (СБУ підозрює, що його компанії й далі вели бізнес із РФ), справа "Київгуми" (у ній також ідеться про постачання засобів тактичної медицини у країну-агресор Росію), справа глави і засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи (його підозрюють в організації схеми незаконного заволодіння землею Київської ГЕС), справа Ігоря й Романа Гринкевичів (їх підозрюють у махінаціях із закупівлями одягу для ЗСУ) та інші.

Думки в суспільстві щодо цих випадків розділилися

23 січня 2024 року Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення щодо забезпечення економічної безпеки в умовах воєнного стану. РНБО рекомендувала п'ять кроків, зокрема, розробити аналітичний модуль в ЄРДР з можливістю публічного доступу до даних діяльності правоохоронних органів і модуль подання онлайн-скарг від підприємців.

26 січня Зеленський заявив, що в Україні створять умови для активної діяльності підприємців. Президент повідомив, що підписав укази про створення Всеукраїнської економічної платформи "Зроблено в Україні" та Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.