В Україні офіційно зареєстрували перші п'ять колекторських компаній

Щоб надавати колекторські послуги, компанії зобов'язані пройти реєстрацію у НБУ
Фото: depositphotos.com
В Україні перші юридичні особи набули статусу колекторських компаній. Про це повідомила пресслужба Національного банку України 7 вересня.

Юридичні особи пройшли процедуру реєстрації в Національному банку України, і комітет із питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив рішення надати їм статус колекторських компаній.

У НБУ назвали компанії, про які йдеться:

  • ТОВ "Компанія Аксіліум";
  • ТОВ "Інфідіс";
  • ТОВ "Фінтех-колект";
  • ТОВ "Служба виконання стягнення";
  • ТОВ "Українська колекторська агенція".

Нацбанк України відповідає за роботу колекторських компаній із 1 липня 2020 року. Щоб мати можливість надавати колекторські послуги, установа має пройти реєстрацію у НБУ.

Тільки компанії, занесені до реєстру, мають право надавати послуги з урегулювання заборгованості за споживчими кредитами на користь інших осіб.

У Нацбанку підкреслили, що після 14 жовтня 2021 року в разі відсутності компанії в реєстрі кредитори будуть зобов'язані достроково розірвати договір із нею на надання послуг з урегулювання протермінованої заборгованості.

Контекст:

7 квітня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав закон про посилення відповідальності колекторів – він забороняє погрожувати боржникам і шантажувати їх.

Відповідно до ухваленого закону банки і фінансові установи муситимуть повідомляти клієнтів про залучення колекторів під час протермінування платежів на етапі підписання договору про надання кредитних коштів.

У документі прописано перелік способів етичної взаємодії колектора зі споживачем фінпослуг і обмеження максимальної частоти взаємодії. Зокрема, забороняють вводити в оману про розмір боргу і наслідки невиконання договору. Боржнику не дозволяють телефонувати вночі з 20.00 до 8.00 із невідомого номера.

Відповідно до закону, із 14 липня 2021 року НБУ може штрафувати банки за неетичну поведінку щодо боржників.

Окрім цього, 12 грудня 2019 року Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроєкт №2133 "Про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності". Проєкт закону готують до другого читання.