Західні інвестори очікують від держави вирішення боргової кризи в енергетиці – Тинний

Ігор Тинний: Головною перешкодою в побудові будь-яких потужностей є державне регулювання
Фото: enefcities.org.ua

Західні інвестори очікують, що держава якомога швидше вирішить боргову кризу в енергетиці, щоб прискорити будівництво нових потужностей розподіленої енергетики, зокрема відновлюваної. Про це заявив співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний, коментуючи телеканалу "Прямий" можливість будівництва в Україні проєктів вітроенергетики сукупної потужності на 4 ГВт в найближчі два-три роки. 

"Зараз приватний бізнес будує мізерно мало в порівнянні з тим, що міг би будувати, бо в цьому немає економічного сенсу, – сказав Тинний. – Можливості є, немає жодних стимулів. Ключовою перешкодою в побудові будь-яких потужностей є державне регулювання".

За його словами, головними проблемами в енергетиці наразі є різні обмеження, зарегульованість і  непередбачуваність. Окрім того постійно є недофінансування енергоринку з багатомільярдними боргами, а ціни на електроенергію штучно встановили нижчими за ринкові.

"Відповідно інвестори не будують, бо інвестиції не окупаються, – підкреслив інвестор. – В Україні темп будівництва енергетики приватними інвесторами за останні пʼять років скоротився в 10 разів".

За його словами, зняття штучних обмежень на енергоринку, його лібералізація приведе до того, що ринок сам себе відрегулює, там зникнуть борги і в енергетику почнуть приходити приватні інвестори з проєктами й інвестиціями.

"Тоді інвестори розуміють, що ти відпускаєш енергію і завтра за неї буде оплата. Тобто виконуєш бізнес план. Зараз ти відпускаєш енергію, а тобі за неї розрахуються, можливо, через 16 місяців. За цей термін може бути вже геть інший курс, жоден банк за таких умов не кредитуватиме", – підсумував Тинний. 

Контекст:

Борг державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" енергії становить приблизно 35,8 млрд грн, писало "РБК Україна""На думку інвесторів, держава має пріоритезувати розвиток "зеленої" енергетики України конкретними рішеннями й діями, які стимулюватимуть інвесторів вкладати кошти в цю галузь, будувати нові електростанції і зменшувати дефіцит потужностей в енергосистемі України", – зазначило агентство.