Завод Мінстратегпрому не виконав замовлення на постачання боєприпасів – ЗМІ

На початку 2024 року Міноборони підписало контракт із Павлоградським хімічним заводом на постачання 250 тис. артилерійських пострілів
Фото: slovoidilo.ua

Павлоградський хімічний завод, відповідальний за постачання боєприпасів, не виконав своїх зобов'язань перед Міноборони, попри авансові виплати від держави. Про це 16 жовтня пише видання "Факти".

На початку 2024 року Міністерство оборони підписало контракт із Павлоградським хімічним заводом на постачання 250 тис. артилерійських пострілів. Заводу переказали 9,5 млрд грн, але до липня жоден з обіцяних боєприпасів так і не надійшов на фронт. Контракт розірвали, а кошти повернули, зазначив автор статті Володимир Добров.

Директорка Агенції оборонних закупівель Марина Безрукова заявила, що вже тоді була проти цієї угоди, адже "було очевидно, що будуть ризики зриву".

Журналіст підкреслив, що більше запитань виникає до самого Мінстратегпрому, який на той час очолював Олександр Камишін (зараз він радник президента України зі стратегічних питань), а сьогодні – Герман Сметанін, котрий донедавна керував концерном "Українська оборонна промисловість".

"Мінстратегпром має координувати й контролювати виробництво військової техніки та боєприпасів для фронту. Але, окрім координації, це міністерство ще повинно інвестувати кошти у виробництво – і контролювати, щоб ці кошти витрачалися відповідними державними підприємствами ефективно", – зазначено в публікації.

Відповідно до законів України "Про державний бюджет" на 2022-й, 2023-й і 2024 роки, Мінстратегпром витратив на "нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення" майже 55 млрд грн, пише Добров.

"Левова частина цих грошей пішла на Павлоградський хімічний завод і ще один державний завод – "Артем", які мали на третьому році повномасштабної війни постачати щомісячно в армію сотні тисяч артилерійських і мінометних пострілів", – резюмував автор.