"Досягнемо мети". Фіала розповів, як відбуваються постачання артснарядів в Україну в межах чеської ініціативи

Ініціатива щодо постачання снарядів Україні розвивається дуже добре, зазначив Фіала
Фото: EPA

Україні в межах чеської ініціативи передадуть пів мільйона артснарядів. Про це 10 жовтня в інтерв'ю Blesk повідомив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала.

"Ініціатива щодо постачання снарядів розвивається дуже добре. Постачання в Україну регулярні. Ми досягнемо мети, яку поставили, – 500 тис. боєприпасів", – сказав Фіала.

За його словами, ініціативу можуть продовжити, якщо вдасться здобути підтримку країн-донорів, оскільки потреба в артснарядах для України зберігається.

Фіала додав, що боєприпасів буде "набагато більше" завдяки "деяким іншим заходам".

Контекст:

17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що Чехія знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм.

7 березня Павел сказав, що союзники зібрали потрібну суму.

Фіала 12 березня оголосив, що Чехія може організувати закупівлю додаткових 200 тис. артснарядів для України у третіх країнах.

25 червня Фіала повідомив, що Україні вже передали перші боєприпаси в межах чеської ініціативи.

За даними міноборони Чехії, Україна цього року має отримати приблизно пів мільйона артснарядів у межах чеської ініціативи.