Частина снарядів, які ЗСУ отримали за чеською ініціативою й від США, виявилася бракованою – ЗМІ

Відсоток браку становив приблизно 0,05%
Фото: president.gov.ua

Невеликий відсоток артилерійських снарядів, які сили оборони України отримали від США, а також у межах чеської ініціативи, вибухали передчасно. Про це йдеться в адресованому листі українського уряду, з яким ознайомилося німецьке видання Handelsblatt.

За даними журналістів, лист надіслали чеській стороні в серпні. У ньому, зокрема, ідеться про те, що снаряди вибухали "не за кілометри на ворожих позиціях, а невдовзі після того, як залишали ствол зброї", – на відстані від 20 м до 60 м від дула. Це нерідко призводило до поранень серед військових і пошкодження артилерійських систем, цитує лист Handelsblatt.

У документі наголошують, що причиною несправності стали старі підривники M515 і M51A5, які розробили під час Другої світової війни. За даними української армії, за постачання майже 35 тис. артилерійських снарядів відсоток браку становив 0,05%. Це означає, що з кожних 10 тис. випущених снарядів п'ять вибухнули передчасно, зазначає видання.

Наявність помилок у функціональності деяких снарядів підтвердила чеська фірма – виробник озброєнь CSG, дочірнє підприємство компанії Excalibur Army, пише 24 вересня DW. Там наголосили, що це стосувалося лише дуже незначної частини боєприпасів, які надали Україні в межах чеської ініціативи.

У CSG додали, що до проблем могло призвести й невдале поєднання компонентів артилерійських боєприпасів: наприклад, несумісних одне з одним детонатора й заряду палива у снаряді.

Контекст:

17 лютого президент Чехії Петр Павел заявив, що його країна разом із партнерами шукає артилерійські боєприпаси, щоб передати їх Україні для боротьби з російською агресією. Він уточнив, що Чехія знайшла спосіб закупити 500 тис. снарядів калібру 155 мм і 300 тис. снарядів калібру 122 мм.

7 березня Павел заявив, що союзники зібрали потрібну суму. За його словами, до чеської ініціативи приєдналося 18 країн. ЗМІ повідомляли, що план Чехії підтримали Німеччина, Латвія, Литва, Нідерланди, Данія, Канада, Франція. Також до ініціативи приєдналися Бельгія, Люксембург, Швеція, Ісландія, Словенія.

27 березня Сікорський заявив, що Польща подвоїть свій внесок в ініціативу Чехії щодо закупівлі артбоєприпасів для України.

25 червня прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала повідомив, що Україна вже отримала перші боєприпаси в межах чеської ініціативи.

За даними міноборони Чехії, Україна цьогоріч має отримати приблизно пів мільйона артснарядів у межах чеської ініціативи.