Зеленський: Кожен день роботи зернової експортної ініціативи спростовує російську брехню про неї

Зеленський: Географія українського аграрного експорту морем дуже широка
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Постачання агропродукції з України в межах зернової ініціативи забезпечують глобальну продовольчу безпеку, заявив президент України Володимир Зеленський. Про це він сказав 8 вересня у зверненні, яке опублікував Офіс президента.

Президент зазначив, що й надалі налагоджує нові зв'язки для України – зокрема, сьогодні провів розмову з новообраним президентом Кенії, першу в історії відносин між державами. Лідери домовилися посилювати співпрацю й обговорили подолання продовольчої кризи.

За словами президента, лише за сьогодні з українських портів вийшло чотири судна з агропродукцією для азійських країн. Учора вийшов балкер із понад 50 тис. тонн пшениці для Кенії. Сьогодні на розвантаження до порту Судану заходить понад 65 тис. тонн продовольчої пшениці, в Одесі завантажують судна для Лівану й Лівії, а в порту Південний очікує завантаження судно, яке прямує до Індії.

"Тобто географія українського аграрного експорту морем дуже широка... Буквально кожен день роботи зернової експортної ініціативи спростовує російську брехню щодо неї. Україна постачає агропродукцію споживачам із різних континентів. І саме наше постачання гарантує продовольчу безпеку на глобальному рівні", – резюмував президент.

7 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що незадоволений тим, як дотримуються "зернової угоди". Він стверджує, що практично все зерно, яке вивозять з України, "спрямовують не в найбідніші країни, які розвиваються, а у країни Євросоюзу". Тому Путін пригрозив обмежити напрямок вивезення зерна та іншого продовольства за погодженим маршрутом.

Зеленський наголосив, що це "чергова відверто брехлива заява". Він повідомив, що українське продовольство від початку реалізації зернової ініціативи експортували на три континенти – до Африки, Азії та Європи, до того ж частина обсягу з Європи прямує потім до азійських й африканських країн.

Контекст:

Росія блокувала вивезення української агропромислової продукції з морських портів після початку повномасштабного вторгнення в Україну. У травні Зеленський повідомив, що в українських портах заблокували 22 млн тонн зерна, яке мало піти на експорт.

22 липня в Туреччині відбулося підписання угод про морський експорт українського зерна. Україна підписала документ із Туреччиною та ООН, Росія дзеркально зробила те саме.

Перше судно, завантажене українським зерном після досягнення домовленості про розблокування експорту, вийшло з порту Одеси вранці 1 серпня.

30 серпня в Мінінфраструктури України повідомили, що "зерновим коридором" з українських портів вийшло вже 61 судно. На їхньому борту було приблизно 1,5 млн тонн агропродукції.