Зобов'язання імпортувати 80% електроенергії для бізнесу призведе до зупинок підприємств – Асоціація видобувних підприємств

Національна асоціація добувної промисловості України написала листа прем'єр-міністру Денису Шмигалю
Фото: depositphotos.com

Підвищення норми імпорту електроенергії до 80%, яке ухвалив Кабмін для промислових підприємств, призведе до серйозного погіршення ситуації з енергопостачанням у видобувній галузі та зростання виробничих витрат. Про це йдеться в листі голови Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ) Ксенії Оринчак до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, копія якого є в розпорядженні "Мінпрому".

В асоціації підкреслюють, що потужність міждержавних перетинів менша за потреби навіть однієї видобувної галузі. Це зобов'язання призведе до дефіциту імпортної електроенергії, а отже, ажіотажно підвищить її вартість, вважають в асоціації.

"Це спричинить штучне зростання попиту на імпорт і спекулятивне зростання цін. На аукціонах із розподілу міждержавних перетинів перевагу отримають підприємства з низькою часткою витрат на електричну енергію в собівартості продукції. Зростання вимог для надання гарантій постачання електроенергії серйозно зашкодить енергоємним галузям промисловості, особливо видобувній, і призведе до зупинки гірничовидобувних виробництв у періоди найвищих цін", – ідеться в листі.

НАДПУ застерігає, що нестабільний режим виробництва спричинить каскадний ефект, ускладнюючи планування й негативно впливаючи на видобувний сектор економіки. Це призведе до збоїв у суміжних галузях, зокрема в залізничному та морському транспорті, зменшивши обсяги перевезення сировини та спричинивши затримки й перерви в логістичних ланцюжках.

"Наслідком ухваленого урядом рішення стане падіння виробництва гірничо-збагачувальних комбінатів. Унаслідок зростання вартості електроенергії видобуток залізорудного концентрату знизиться на 9 млн тонн, що потягне серйозні економічні втрати для України: падіння ВВП на 1,4%, втрата 10 млрд грн податкових надходжень і $1,3 млрд валютної виручки", – зазначають в асоціації.

З огляду на викладене, НАДПУ звернулася до уряду з проханням повернутися до попередніх стандартів гарантування енергопостачання (30% імпорту з травня до вересня або 50% із жовтня до квітня) або розглянути можливість коригування до 50% імпорту протягом року спільно з ініціативами щодо розширення джерел електроенергії. Також асоціація просить враховувати обсяги імпортованої електроенергії під час розподілу лімітів внутрішньої генерації.

Контекст:

Кабмін ухвалив зміни до постанови, згідно з якими будь-який промисловий об'єкт зобов'язаний імпортувати 80% електроенергії для своїх потреб, писало "Суспільне". "Укренерго" зі свого боку гарантує промисловості ще 20%.

Бізнес висловився проти цієї ініціативи, оскільки ціна за доправлення електроенергії через кордон значно зросте й підприємствам буде простіше зупинитися, ніж імпортувати.