Богословська: Після того як Янукович з'їздив до Путіна в Сочі, він повернувся і захворів. Нам передавали, що в нього був реальний гіпертонічний криз

Богословська: Я не схильна вірити, що Януковичу погрожували фізично
Фото: Олександр Хоменко / Gordonua.com

Після зустрічі в Сочі у 2013 році із президентом РФ Володимиром Путіним екс-президент України Віктор Янукович "злякався чогось", заявила колишній нардеп України Інна Богословська в інтерв'ю головному редакторові видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

У 2013 році екс-президент України Віктор Янукович хотів підписати Угоду про асоціацію з ЄС, але після зустрічі із президентом РФ Володимиром Путіним у Сочі "злякався чогось". Про це в ефірі програми "БАЦМАН" головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на каналі "112 Україна" заявила екс-нардеп Інна Богословська.

За її словами, у вересні 2013 року Янукович зібрав на засідання фракцію і політраду Партії регіонів.

"Янукович три з половиною години вів цю фракцію... Коли люди йшли на засідання, половина була за Євросоюз, половина – за союз із Росією. І Янукович фактично віртуозно (як він володів своїми колегами, це, звичайно, дивно)... тобто в нього був якийсь дар дійсно: прийшли зі своєю думкою, пішли з його... І всі проголосували за те, щоб підписувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Шуфрич утримався, Олена Бондаренко була проти – ось і все голосування. Причому він, що називається, через коліно, києм, палицею, ніжністю і погрозами цю ситуацію вирішив", – сказала вона.

За її словами, екс-прем'єр-міністр України Микола Азаров, який був категорично проти Угоди про асоціацію з Євросоюзом, сказав, що "це "стрибок у вир головою", але якщо рішення ухвалено, будемо стрибати".

"Це означає, що рішення на той момент реально було ухвалено. І дійсно, після того як Янукович з'їздив до Путіна в Сочі, він повернувся і захворів (чого з ним ніколи не траплялося), у нього була – як нам сказали тоді (ми не знаємо, що було насправді) – дуже висока температура, три дні не виходив на роботу. Нам передавали, що в нього був реальний гіпертонічний криз", – розповіла Богословська.

На її думку, після поїздки в Сочі Янукович "злякався чогось".

"Коли кажуть, що йому погрожували фізично, я не схильна вірити в це. Це не розмова Путіна. Коли кажуть, що Путін сказав: якщо ти підпишеш угоду, то я заберу Крим і всю Україну до Дніпра, – це я більше вірю. Цілком може бути, що саме така погроза була, тому що Янукович змінився радикально", – заявила політик.

Богословська відкинула, що Путін міг пригрозити Януковичу компроматом.

"Януковичу на тому етапі жоден компромат не міг бути небезпечний. Він тримав управління в країні нормально, нічого, що могло б сколихнути країну, крім непідписання угоди, не було", – сказала вона.

Богословська: У Ляшка комплекс голодного дитинства та нетрадиційної сексуальної орієнтації.Читайте повний текст інтерв'ю

29 листопада 2013 року у Вільнюсі в межах другого дня саміту "Східного партнерства" планували підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Однак 21 листопада уряд України вирішив зупинити процес підготовки до укладення угоди.

Пізніше Янукович пояснив, що вчинив так, тому що угода суперечила інтересам українських промисловців, чий експорт було орієнтовано на Росію і країни колишнього СРСР, а не на Європу.

"Із політичного погляду мені було вигідніше заплющити очі і підписати Угоду про асоціацію. Як кажуть, відморозитися. І мене потім обрали б на другий термін. Але країні від цього краще не стало б. Я робив усе, що було б кращим для людей", – сказав Янукович у листопаді 2016 року.