Екс-держсекретар США Олбрайт наголосила на важливості надання Україні оборонної зброї – АП

Порошенко висловив вдячність американській стороні за послідовну підтримку України
Фото: president.gov.ua

Під час зустрічі президент України Петро Порошенка й колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт говорили про необхідність збереження санкцій щодо РФ до повного виконання Мінських угод і відновлення територіальної цілісності України.

Колишній державний секретар США, голова ради директорів Національного демократичного інституту Мадлен Олбрайт уважає важливим надання Україні оборонної зброї. Про це вона сказала у Києві під час зустрічі делегації інституту з президентом України Петром Порошенком, повідомила Адміністрація Президента.

"Мадлен Олбрайт наголосила на важливості надання Україні оборонної зброї з метою забезпечення законного права суверенної держави на самооборону відповідно до статті 51 Статуту Організації Об'єднаних Націй", – ідеться в повідомленні.

Порошенко під час спілкування з представниками делегації висловив удячність американській стороні за послідовну підтримку України у протидії російській агресії та реалізації демократичних реформ у країні.

Він також поінформував представників інституту про подальше загострення ситуації на сході України.

"У зв'язку з цим було відзначено необхідність збереження санкцій щодо Росії до повного виконання Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом", – зазначила прес-служба.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року веде переговори із західними країнами про постачання летальної зброї. Наразі США постачають Києву тільки нелетальну допомогу (зокрема броньовані автомобілі Humvee, безпілотники RQ-11B Raven і контрбатарейні радари) і допомагають у підготовці українських військових.

У лютому 2016 року на той час командувач силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав подав рекомендації уряду США про надання Україні летальної зброї. У квітні постійний представник США в ООН Саманта Пауер зазначила, що економічний і дипломатичний тиск на Росію є більш ефективним, ніж використання Україною летальної зброї для вирішення конфлікту на Донбасі.

8 грудня 2016 року Сенат США більшістю голосів затвердив бюджет США на 2017 рік, який передбачає $350 млн допомоги Україні в оборонній сфері. Колишній американський президент Барак Обама підписав цей документ.

21 травня 2017 року американська газета The Wall Street Journal, посилаючись на джерела, писала, що адміністрація Дональда Трампа має намір відмовити Україні в безоплатній військовій допомозі.

16 червня голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання, що Білий дім ухвалить рішення про надання летальної зброї Україні, зокрема протитанкових комплексів Javelin, до кінця 2017 року.