Екс-глава митниці Макаренко: Не забуду, як Луценка в ланцюгах вели тюремним коридором. У всіх камерах закрили годівниці, а я свою рукою вибив і крикнув: "Не чіпати!"

За словами Анатолія Макаренка, вони з Юрієм Луценком досі підтримують дружнє спілкування, "правда, найменше в цих розмовах згадуємо про в'язницю"
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пам'ятає свій тюремний досвід і тому "обережніше ставиться до людських доль", перебуваючи на такій високій посаді, заявив "ГОРДОН" колишній глава української митниці Анатолій Макаренко, який одночасно з Луценком сидів у Лук'янівському СІЗО.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пам'ятає, як сам був в'язнем Лук'янівського СІЗО, саме це дає йому можливість на нинішній посаді обережно ставитися до людських доль. Про це в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" заявив колишній глава української митниці Анатолій Макаренко, який понад рік відсидів у СІЗО за часів президентства Віктора Януковича.

"Чи пам'ятає генпрокурор Луценко, як сам був в'язнем Лук'янівського СІЗО? Упевнений, що так, пам'ятає. І переконаний: це допомагає йому на нинішній посаді обережніше ставитися до людських доль. Кажу чесно, без пафосу. У моєму сприйнятті Юрій зовсім не змінився", – заявив Макаренко.

Він додав, що допоміг дружині Луценка Ірині облаштувати побут чоловіка у в'язниці: "Я сам написав Ірині, що потрібно передати насамперед. На той час я вже був досвідченим в'язнем".

Макаренко зазначив, що перетинався з Луценком у СІЗО і на допитах у слідчого.

"Ніколи не забуду, як Луценка в ланцюгах вели коридором. У всіх камерах закрили годівниці, а я свою рукою вибив і крикнув: "Не чіпати!". Через кілька місяців нас допитували в сусідніх кабінетах. Я зумів переконати охорону, заскочив на хвилину до Юрія, потиснув руку, підтримав, як міг", – розповів Макаренко.

За словами колишнього чиновника, вони з Луценком досі підтримують дружнє спілкування, "правда, найменше в цих розмовах згадуємо про в'язницю".

На нараді щодо боротьби з контрабандою президент запитав: "Хто бере участь у цьому неподобстві?". Я відповів: "Усі учасники регати присутні в залі". Повна версія інтерв'ю з Анатолієм Макаренком

Улітку 2010 року, за президента Віктора Януковича, Макаренка заарештували за обвинуваченням у незаконному митному оформленні 11 мільярдів кубометрів природного газу компанії "Росукренерго", яка належить бізнесмену Дмитру Фірташу. Митне оформлення відбувалося у 2009 році згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів, який очолювала Юлія Тимошенко.

Макаренко провів у Лук'янівському СІЗО один рік і 13 днів. Улітку 2012 року екс-главу митниці засудили до чотирьох років позбавлення волі умовно. 3 березня 2014 року, після втечі Януковича і перемоги Євромайдану, за рішенням Печерського районного суду Києва Макаренка було звільнено від кримінальної відповідальності і визнано несудимим.

28 січня 2010 року було затримано тодішнього екс-главу МВС України Юрія Луценка. Через два роки, у лютому 2012-го його засудили до чотирьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним у перевищенні службових повноважень, нецільовому використанні державних коштів і виділенні квартири своєму водієві.

Улітку 2012 року Європейський суд з прав людини визнав арешт Луценка незаконним і політично мотивованим. У квітні 2013 року Луценка було помилувано указом президента Віктора Януковича.

20 березня 2014 року, після перемоги Євромайдану, Печерський суд скасував усі судові рішення щодо Юрія Луценка, реабілітувавши його як політичного в'язня.