Філарет: Томос приніс нам не стільки користі, скільки шкоди

Філарет заявив, що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній зрадив його
Фото: Патріарх Філарет / Facebook

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що томос про автокефалію української помісної церкви розділив Київський патріархат на частини.

Жодна з 13 автокефальних церков не визнає Православної церкви України. Про це 12 червня в інтерв'ю "Українському радіо" заявив почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

"Ніякого визнання з отриманням томосу нема. Тому хвалитися тим, що ми маємо томос про автокефалію, не треба. Він нас ввів в оману. Він розділив Київський патріархат на частини. Цей томос приніс нам не стільки користі, скільки шкоди", – сказав він.

Філарет заявив, що він чекав такого томосу, який мають усі автокефальні церкви.

"На Соборі 15 грудня нам не показали зміст томосу. Якби я знав, що зміст томосу такий, як ми дізналися 6 січня 2019 року, ми б відмовилися від такого томосу. Нас обхитрили. Нам дали томос про автокефалію, спокусили нас, а в томос записали залежність Української церкви від Константинопольського патріархату. Зараз я скликаю Помісний собор для того, аби утвердити й надалі Українську православну церкву Київського патріархату, яка буде незалежна і від Москви, і від Константинополя. Спочатку вона буде маленькою, але цей Київський патріархат знову виросте у великий. Тому що український народ потребує незалежної церкви. ПЦУ як була невизнаною церквою, так і залишається", – заявив він.

Філарет стверджує, що своїми діями він не хоче призвести до розколу Української церкви.

"Якщо від Київського патріархату відокремиться ця ПЦУ, то нехай відокремлюється. Але Київський патріархат був, є і буде. Наше завдання – не розколювати. Наше завдання – об'єднати все православ'я в одну незалежну церкву", – підкреслив він.

За його словами, запланований ним на 20 червня собор буде законним.

Філарет заявив, що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній зрадив його.

"Епіфаній змінився. Він обіцяв, що буде предстоятелем і буде представляти Українську церкву ззовні. А я буду керувати Українською православною церквою всередині, але разом із ним. Він зі мною не спілкується, не телефонує, всього декілька разів зі мною зустрічався, і то говорили не стільки про справи, скільки про погоду. А повинні обговорювати діла церковні, а він зі мною обговорювати їх не хоче. Зараз почав проти мене війну – забирає навіть сторожів... для того, щоб показати, що він є предстоятель, патріарх Філарет – це вже постать минула. Він хоче показати владу, що він є голова Української церкви, а патріарх – ні", – сказав Філарет.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У травні між Філаретом і Епіфанієм виник конфлікт. Почесний патріарх ПЦУ заявив, що Київський патріархат не ліквідовано, і припустив відділення УПЦ КП від ПЦУ.

За словами Філарета, перед об'єднавчим собором було досягнуто домовленостей, що патріарх керує церковною діяльністю всередині країни, а предстоятель відповідає за зовнішнє представництво ПЦУ. Цих домовленостей предстоятель ПЦУ не дотримується, зазначив Філарет.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити, оскільки це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію й "усіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що у ПЦУ немає розколу.

24 травня в Києві відбувся синод ПЦУ. За його підсумками Епіфаній зазначив, що архієреям не вдалося переконати Філарета в тому, що УПЦ КП "юридично й фактично вже немає".

Філарет після синоду припустив, що на Епіфанія впливають "антиукраїнські й московські сили".

29 травня стало відомо, що Епіфаній видав указ, згідно з яким документи УПЦ КП, видані після 30 січня 2019 року, визнають недійсними. Він зазначив, що Філарет не підготував і не подав документів для перереєстрації Київської єпархії ПЦУ, якою він керує.