Фінансовий комітет Ради розглянув усі 16 тис. правок до "антиколомойського" законопроєкту

Железняк повідомив, що в текст законопроєкту було внесено деякі зміни
Фото: Yan Dobronosov / Facebook

Профільний комітет Верховної Ради рекомендував до розгляду у другому читанні законопроєкт, який унеможливить повернення націоналізованих банків колишнім власникам (зокрема "ПриватБанку" – бізнесмену Ігореві Коломойському), повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув усі 16 тис. поправок до так званого антиколомойського законопроєкту. Про це 27 квітня у Facebook повідомив перший заступник голови комітету нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Законопроєкт, який унеможливить повернення націоналізованих банків колишнім власникам, члени парламентського комітету рекомендували до розгляду у другому читанні. За це проголосувало 18 з 32 членів комітету. 

Як зазначив Железняк, у текст законопроєкту було внесено деякі зміни. Зокрема, прибрали норму про обмеження державної реєстрації, змінили процедуру призначення судом аудиторської компанії, яка визначатиме розмір збитків, внесли уточнені зміни в норму про заборону зупинки аукціонів.

"Багато змін, які б покращили банківське регулювання, не включені в текст закону через обмеження згідно зі ст. 116 регламенту. Але домовилися, що найближчим часом [нардепка від "Батьківщини"] Ольга Бєлькова внесе відповідний законопроєкт", – підкреслив Железняк.

Законопроєкт у першому читанні було ухвалено 30 березня. Серед іншого, документ унеможливить повернення "ПриватБанку", націоналізованого 2016 року, бізнесмену Ігореві Коломойському, який намагається оскаржити націоналізацію в судах.

Ухвалення цього законопроєкту разом із відкриттям ринку землі – головні вимоги Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною.

Перед голосуванням депутати мають розглянути всі поправки: спочатку в комітеті, а потім і в сесійній залі. Загалом їх понад 16 тисяч.

Коломойський визнавав, що йому невигідно, щоб документ було ухвалено, і називав законопроєкт "антиукраїнським".