Герман: Янукович більше боявся за людей з обох боків барикад, ніж за себе самого. У мене є докази

Ганна Герман: Якби Янукович залишився, у країні почалася б громадянська війна, уже за нього
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Екс-нардеп від Партії регіонів і колишній прес-секретар президента України Віктора Януковича Ганна Герман заявила, що екс-президент утік у Росію, щоб уникнути громадянської війни в Україні.

Після від'їзду з Києва у 2014 році екс-президент України Віктор Янукович кілька разів у розмові зі своїм радником Ганною Герман запевняв її, що не виїде з країни. Про це розповіла колишній нардеп і радник Януковича Ганна Герман під час давання свідчень в Оболонському райсуді Києва, де 26 червня відбувається засідання у справі про держзраду президента-втікача, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Коли він полетів у Харків і полетів у Донецьк, він запевняв мене, – я запитувала: "Вікторе Федоровичу, куди ви їдете?" – "Я, Анечко, не покину Україну. Я їду, щоб поспілкуватися... з людьми на сході України", – розповіла вона.

Герман підкреслила, що Янукович не планував покинути Україну.

"Що його надалі на це спонукало, я не знаю. Але наскільки я розумію, наскільки він висловлювався вже пізніше, Віктор Федорович уважав, що його перебування тут, в Україні, призведе до ще більшого конфлікту. Його прибічників було тут немало в Україні", – заявила вона.

На думку екс-нардепа, якби екс-президент залишився в країні, в Україні могла розпочатися громадянська війна.

"Він більше боявся за людей з обох боків барикад, ніж за себе самого. Я це знаю. У мене є докази цього. І якщо Янукович дозволить мені відкрити деякі наші розмови, які не належать особисто мені, я дам суду ще багато суттєвих доказів цього", – підкреслила Герман.

Екс-нардеп додала, що навіть сам Янукович не розуміє, чому він опинився в Росії.

"Я думаю, що рішення покинути Україну в якийсь момент, я думаю, що воно прийшло в якийсь момент, коли він зрозумів, що якщо залишиться, у країні почнеться громадянська війна, уже за нього. Я думаю, це рішення не може пояснити собі він сам, не те що моя скромна персона", – розповіла вона.

Янукович був президентом України з лютого 2010 року до лютого 2014-го. За даними СБУ, він покинув країну в ніч на 23 лютого 2014 року. До того моменту в Україні три місяці тривали масові протести і були жертви серед мітингувальників і правоохоронців унаслідок силового протистояння.

Камери відеоспостереження зафіксували, що вивезення цінних речей із резиденції Януковича "Межигір'я" під Києвом розпочалося 19 лютого, тобто до розстрілу мітингувальників у центрі Києва, і тривало до 22 лютого. На відео видно, як невідомі люди виносять із будинку "Хонка", у якому жив екс-президент, картини, ікони, вази, годинники, зброю і вантажать в автомобілі і вертоліт. На одному з опублікованих відео зафіксовано, як за процесом вивезення речей спостерігає особисто екс-президент.

На прес-конференції в Росії у листопаді 2016 року Янукович заявив, що він "з України нічого не вивозив, крім особистих речей, які були ручною поклажею".

У січні 2018 року колишній охоронець Януковича Олесь Шаран розповів у суді, що перед виїздом екс-президента до Харкова 21 лютого 2014 року речі з його резиденції "Межигір'я" заносили у вантажний автомобіль. Він додав, що раніше такого вивезення речей із "Межигір'я" не бачив.

В Оболонському суді Києва триває розгляд справи за обвинуваченням Януковича у держзраді. Йому інкримінують три статті Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни), ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків).