ГПУ вважає, що міністр Данилюк міг ухилятися від сплати податків

Печерський суд призначив позапланову перевірку Данилюка
Фото: Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk / Facebook

Печерський райсуд Києва за клопотанням Генпрокуратури дозволив призначити позапланову перевірку дотримання податкового та валютного законодавства міністром фінансів України Олександром Данилюком у 20102014 роках.

Державна фіскальна служба України проведе позапланову перевірку міністра фінансів Олександра Данилюка, який може бути причетний до ухилення від сплати податків. Це випливає з ухвали Печерського районного суду Києва від 18 липня.

У документі йдеться, що департамент із розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України займається досудовим розслідуванням кримінального провадження за ст. 212 (ухилення від сплати податків і зборів) щодо особи, яка у 2010–2014 роках керувала Координаційним центром з упровадження економічних реформ при Адміністрації Президента України.

Про те, що посаду обіймав саме Данилюк, зазначено в його біографії.

Згідно з податковою інформацією про доходи, Данилюк у 20102014 роках отримав дохід на суму трохи більше ніж 556 тис. грн. Водночас він придбав житловий будинок більш ніж за 2 млн грн, автомобіль BMW X5 (вартості в рішенні суду не вказано) і зробив внесок у банк на суму майже 520 тис. грн.

Слідчий ГПУ просив суд призначити документальну позапланову перевірку дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період із 1998-го до 2016 року. Суддя задовольнив клопотання прокуратури.

Документальну перевірку має провести Державна фіскальна служба України.

Данилюк очолив Міністерство фінансів України під час затвердження нового складу уряду Верховною Радою 14 квітня 2016 року.

Того ж дня лідер Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив Данилюка в тому, що в нього є дві офшорні компанії в Лондоні, які не внесені в декларацію.

У графу "доходи" в електронній декларації за 2016 рік Данилюк записав зарплату міністра в сумі 375,6 тис. грн і 212 грн відсотків від вкладу в "ПриватБанку". Уся готівка, яку зазначено в документі, належить його дружині Ользі.