ГПУ заявила про відсутність підстав для санкцій щодо Портнова і попросила Канаду зняти їх – ЗМІ

Лист із проханням зняти санкції з Портнова підписав Кізь
Фото: Андрей Портнов / Facebook

Генеральна прокуратура України надіслала лист із проханням зняти санкції із колишнього заступника глави адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова в посольство України в Канаді та в міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади, повідомляє НВ.

Генеральна прокуратура України (ГПУ) попросила Канаду зняти санкції з колишнього заступника глави адміністрації експрезидента Віктора Януковича Андрія Портнова. Відповідний лист, який підписав заступник глави ГПУ Сергій Кізь, оприлюднило видання НВ.

ГПУ надіслала лист у посольство України в Канаді й у міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади 30 липня 2019 року. У документі зазначено, що станом на 29 липня 2019 року щодо Портнова не проводять досудових розслідувань, він не має процесуального статусу підозрюваного, обвинуваченого або підсудного.

"Враховуючи викладене, юридичні підстави для перебування Портнова Андрія Володимировича, 27 жовтня 1973 року народження, у списку до положення про заморожування активів корумпованих іноземних посадових осіб (Україна) від 5 березня 2014 року (Freezing Assests of Foreign Corrupt Officials (Ukraine) Regulations) відсутні", – ідеться в листі.

Фото: nv.ua

У березні 2014 року уряд Канади заніс Портнова у санкційний список і заморозив його активи. Це сталося на підставі листів ГПУ, Міністерства закордонних справ України та посольства України в Канаді про розслідування кримінальних справ, у яких Портнов не мав статусу підозрюваного, стверджувала його адвокатка Олена Ісаєвська.

Посол України в Канаді Андрій Шевченко назвав позов Портнова "неадекватним і політично мотивованим".

"Посольство виконувало лише функції поштової скриньки та виключно в межах своїх повноважень. У нас немає ні повноважень, ні інструментів перевіряти достовірність інформації, яку ми отримуємо від уповноважених органів столиці", – розповів Шевченко.

У 2019 році санкції проти Портнова, а також 15 інших соратників Януковича продовжили ще на п'ять років.

У 2019 році Портнов подав у Печерський районний суд Києва позов, вимагаючи від Міністерства юстиції та Держказначейства відшкодування за нібито завдану його репутації шкоду. Збиток Портнов оцінив більше ніж у 6,8 млн грн, заявивши, що йому нашкодили листи, які заступники генпрокурора Євгеній Єнін та Анжела Стрижевська, а також Шевченко надсилали канадському уряду у 2016–2018 роках. 

2 серпня Печерський районний суд ухвалив рішення відшкодувати Портнову моральну шкоду в розмірі 432 мінімальних зарплат – 1,8 млн грн. Основним доказом завдання державою Україна моральної шкоди Портнову став висновок експерта-психолога. Ще 5 млн грн, згідно з рішенням суду, Портнов отримає як компенсацію за послуги адвокатів.

Портнов був радником Януковича і відповідав за юридичне забезпечення діяльності президента. Із квітня 2010 року до квітня 2011-го був заступником глави Адміністрації Президента, а в січні – лютому 2014 року – першим заступником глави АП. Після Революції гідності Портнов виїхав за кордон, в Україну повернувся у травні 2019 року.