Ягланд заявив, що Рада Європи розглядає варіант скасування санкцій щодо РФ

Він побоюється виходу РФ із Ради Європи
Фото: ЕРА

Буде "дуже погано", якщо РФ вийде з Ради Європи, оскільки Конвенція про права людини та Європейський суд із прав людини "такі важливі для російських громадян", заявив генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд.

Рада Європи розглядає питання стосовно скасування санкцій щодо Російської Федерації, накладених через агресію Москви проти України. Про це в інтерв'ю Financial Times заявив генеральний секретар організації Турбйорн Ягланд.

Він побоюється, що у зв'язку з обмеженнями Росія може вийти з Ради Європи, що позначиться на захисті прав людини у країні.

Зараз Москва вимагає відновлення права голосу своєї делегації в організації, яка здійснює контроль за Європейським судом із прав людини, а також дотриманням Конвенції про права людини 1949 року, пише FT. РФ утратила його після анексії Криму у 2014 році.

Він стверджує, що зняття санкцій не буде "сигналом" прийняття анексії Криму. За його словами, буде "дуже погано", якщо РФ вийде з Ради Європи, оскільки Конвенція про права людини та Європейський суд із прав людини "такі важливі для російських громадян".

Генсек ЄС упевнений, що вихід РФ з організації буде негативною подією для Європи, оскільки "у нас буде Європа без Росії".

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – одразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій продовжила санкції проти Росії й позбавила її права голосу до квітня.

На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

Протягом 2016 року і попередніх дев'яти місяців 2017-го делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.

У вересні віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив, що Росія не фінансуватиме ПАРЄ у 2018 році.

11 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію 2186, у якій ідеться про необхідність гармонізувати правила участі та представництва країн-членів у обох статутних органах ради – ПАРЄ і комітеті міністрів. Ця резолюція може допомогти повернути в зал засідань російську делегацію. Майже всі поправки, запропоновані українською делегацією, було відхилено.

20 жовтня Ягланд прибув до Москви, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.