МЗС України надіслало Угорщині ноту протесту через наміри провести під українським посольством акцію "Самовизначення для Закарпаття"

Клімкін: Це що, Будапешт підтримує сепаратизм?
Фото: ЕРА

Міністерство закордонних справ Угорщини повідомило українських дипломатів про намір провести в Будапешті акцію під назвою "Самовизначення для Закарпаття". У відвовідь Міністерство закордонних справ України надіслало своїм угорським колегам ноту протесту.

Міністерство закордонних справ (МЗС) Угорщини повідомило українських дипломатів про намір провести в Будапешті акцію під назвою "Самовизначення для Закарпаття". Про це у своєму Tiwtter повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Угорське МЗС повідомило нашому посольству про акцію 13 жовтня під гаслом "Самовизначення для Закарпаття". Це що, Будапешт підтримує сепаратизм?" – написав Клімкін.

Він додав, що українське зовнішньополітичне відомство вже надіслало ноту протесту у зв'язку із запланованою акцією.

"Негайно направили ноту протесту з вимогою заборонити цю провокацію. Упевнені, Угорщина й надалі поважатиме територіальну цілісність України", – підкреслив Клімкін.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні і в цілому закон "Про освіту". 28 вересня він набув чинності. Документ уводить 12-річну шкільну освіту та посаду освітнього омбудсмена, а також розширює використання української мови в навчанні.

Занепокоєння щодо мовної статті в законі, крім Угорщини, висловили Молдова, Польща, Росія, Болгарія і Греція.

26 вересня у міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що блокуватимуть будь-яке подальше зближення України та ЄС через закон "Про освіту".

9 жовтня міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив в Ужгороді, що український закон "Про освіту" порушує принципи Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. За його словами, закон виключає можливість діяльності угорських шкіл в Україні і відбирає право навчатися рідною мовою у школярів середніх і старших класів.

12 жовтня закон обговорять у Парламентській асамблеї Ради Європи.

Згідно з переписом населення 2001 року, в Україні проживає понад 150 тис. угорців, більшість із них – у Закарпатській області.