Нардеп Бужанський заявив, що подав у Раду законопроєкт про скасування мовного закону

Наразі законопроєкту Бужанського на сайті Верховної Ради немає
Фото: Макс Бужанський / Facebook

Скасування закону про забезпечення функціонування української мови як державної в чинній редакції відкриє можливість для написання "дійсно вартого уваги документа", заявив народний депутат від фракції "Слуга народу" Максим Бужанський.

Народний депутат від фракції "Слуга народу" Максим Бужанський на своїй сторінці у Facebook повідомив, що подав на розгляд Верховної Ради законопроєкт про скасування закону про державну мову.

"Подав до парламенту законопроєкт про визнання закону про державну мову таким, що втратив чинність... На базі нововиявлених обставин, зважаючи на рішення Венеційської комісії. Ми всі чудово розуміємо, що нічого спільного із захистом і розвитком української мови чинний закон не має. Що цей закон спрямований на дискримінацію носіїв інших мов, передусім російської. Що цей закон безпосередньо завдає шкоди нашій державі, виштовхуючи наших громадян із нашого інформаційного поля в чуже", – написав Бужанський.

Він зазначив, що наявний закон написано для тих, "хто не хоче бачити Україну сильною, сучасною, багатонаціональною державою".

Нардеп додав, що скасування закону про мову в чинній редакції відкриє можливість для написання дійсно вартого уваги документа.

Наразі законопроєкт Бужанського на сайті Верховної Ради не зареєстровано.

16 липня в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. У законі зазначено, що українська – єдина державна мова в Україні. Цей статус передбачає обов'язковість використання української мови по всій країні в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Експерти з конституційного права з Венеційської комісії розкритикували низку положень українського мовного закону. У комісії зазначили, що мовна проблема не має стати джерелом міжетнічної напруженості в Україні.