Націоналізація "ПриватБанку" коштувала державі 198 млрд грн – заступник голови правління банку

"ПриватБанк" націоналізували 19 грудня 2016 року
Фото: ЕРА

Зі 198 млрд грн 155 млрд грн держава вклала у "ПриватБанк" відразу після його націоналізації у вигляді облігацій внутрішньої державної позики, решту суми становлять відсотки, які нараховують на внесені в капітал "ПриватБанку" цінні папери, розповіла заступниця голови правління банку Галина Пахачук.

Станом на грудень 2019 року видатки держави на націоналізацію "ПриватБанку" сягнули 198 млрд грн. Про це 9 грудня під час зустрічі в межах The Banking 50 заявила заступниця голови правління банку Галина Пахачук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що 155 млрд грн держава вклала у "ПриватБанк" відразу після його націоналізації у вигляді облігацій внутрішньої державної позики. Решту суми становлять відсотки, які нараховують на внесені в капітал "ПриватБанку" цінні папери.

Пахачук додала, що розмір "токсичного" кредитного портфеля "ПриватБанку" – тобто суми всіх тих кредитів, що проводили в банку попередні власники, які, однак, поки що не обслуговують, становить приблизно 250 млрд грн. Із них "ПриватБанк" отримав приблизно 585 млн грн.

"ПриватБанк", власником якого раніше був український бізнесмен Ігор Коломойський, – найбільший комерційний банк в Україні – націоналізували 19 грудня 2016 року. Через це в Україні і за кордоном тривають судові процеси. На докапіталізацію банку держава витратила понад 155 млрд грн.

У серпні 2019 року у НБУ повідомили, що в судах розглядають приблизно 270 справ, пов'язаних із "ПриватБанком".

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив 21 листопада, що "ПриватБанк" та кошти з нього не потрібно повертати попереднім акціонерам. 22 листопада Коломойський заявив, що банк повернуть йому найближчим часом.