"Не мають нічого спільного з реальністю". Партія Порошенка відреагувала на публікацію запису нібито його розмови з Байденом

У "Європейській солідарності" назвали записи нібито розмов Байдена і Порошенка сфабрикованими
Фото: EPA

У партії "Європейська солідарність" п'ятого президента України Петра Порошенка підкреслили, що записи нібито розмов Порошенка з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом сфабриковані і спрямовані на те, щоб "штучно втягнути Україну в американську виборчу кампанію".

Партія "Європейська солідарність" назвала "російською провокацією" публікацію позафракційним нардепом Андрієм Деркачем аудіозапис, на якому нібито зафіксовано розмову п'ятого президента України, нардепа від ЄС Петра Порошенка з ексвіцепрезидентом США Джо Байденом. Про це повідомляє "5 канал".

У партії вважають, що оприлюднені Деркачем записи "сфабриковані заради дискредитації України і штучного її втягнення в американську виборчу кампанію".

"Європейська солідарність" назвала публікацію записів "російською провокацією, яка не має нічого спільного з реальністю". "Їхня мета – підірвати двопартійну підтримку України з боку Сполучених Штатів", – заявили в політичній силі.

Деркач опублікував записи нібито розмов Порошенка і Байдена 19 травня. Депутат, серед іншого, стверджує, що п'ятий президент України підняв тарифи на 100% заради отримання $1 млрд від США. Деркач також заявив, що держсекретар США Джон Керрі "разом із Байденом наполягали на звільненні генпрокурора [Віктора] Шокіна, який розслідував справу Burisma й у підсумку вийшов на Байденів".

За твердженням Деркача, Порошенко і Байден також обговорювали відставку колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна в обмін на $1 млрд гарантій США.

Конфлікт між Байденом і Шокіним триває із 2016 року. Байден зізнався, що 2016 року вимагав звільнити Шокіна, в іншому разі Вашингтон не надав би Києву кредитних гарантій на $1 млрд.

Наступник на посаді генпрокурора Шокіна Юрій Луценко натякнув, що відставка Шокіна була пов'язана із кримінальним провадженням, у якому фігурував син Джо Байдена Гантер Байден.

Цією справою займалася Генпрокуратура, у ній були матеріали про те, що члени ради директорів української компанії Burisma, зокрема Гантер Байден, отримали $17 млн, походження яких було сумнівним. Байден заявляв, що немає навіть "маленького доказу", що його син, працюючи в Burisma, здійснював якісь правопорушення.