"Питання варте скликання РНБО". Смешко звернувся до Зеленського щодо розслідування фактів порушення Конституції попереднім керівництвом України

Смешко: Непокарані злочини приводять до нових злочинів. Це аксіома
Фото: sylaichest.org

Лідер партії "Сила і честь", колишній голова Служби безпеки України й ексначальник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Смешко у зверненні до президента України Володимира Зеленського заявив, що факти порушення попереднім політичним керівництвом України Основного закону держави слід розглядати на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

12 липня лідер партії "Сила і честь", колишній голова Служби безпеки України і ексначальник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Смешко звернувся до президента Володимира Зеленського щодо розслідування фактів порушення Конституції попереднім керівництвом України.

"Питання дотримання Конституції попередньою вищою політичною владою України – це не просто пересічне питання, це питання національної безпеки й оборони держави. Воно варте скликання Ради нацбезпеки і оборони, розгляду на цьому засіданні всіх фактів порушення Конституції, законів України і, відповідно, реагування. Непокарані злочини приводять до нових злочинів. Це аксіома", – сказав він на пресконференції в Києві, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Одним із таких фактів політик назвав створення експрезидентом України Петром Порошенком Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), яке Конституційний Суд України визнав невідповідним Основному закону країни.

Смешко зазначив, що без реагування на такі факти неможливо оздоровити правоохоронну систему.

За його словами, Нацкомісія у 2015 році ухвалила постанову про затвердження роздрібної вартості газу для населення, яка протягом останніх років "забрала з кишені всіх українців загалом 200 млрд грн", а в кожної родини – приблизно 20 тис. грн.

14 червня Конституційний Суд за поданням 46 нардепів ухвалив рішення про неконституційність створення НКРЕКП. Згідно з документом, п'ятий президент України Петро Порошенко, який створив комісію своїм указом, перевищив свої конституційні повноваження. Положення закону про діяльність НКРЕКП, які КСУ визнав неконституційними, втрачають чинність 31 грудня 2019 року.