Політолог Завгородній про критику закону щодо номінального утримувача: Це привід, щоби сьогодні "про всяк випадок" забороняти будь-які інвестиції в Україну

Тарас Завгородній: Зараз законодавство з фінмоніторингу набагато жорсткіше, ніж нормативна база, що діяла в 2013 році
Фото: Всеукраїнський політичний форум "Вибори" / Facebok

У Центрі протидії корупції даремно критикують закон, який спростив інвестування в українські цінні папери, вважає політолог, керівний партнер Національної антикризової групи Тарас Завгородній.

Антикорупціонери необґрунтовано проводять паралель із часами втікача екс-президента Віктора Януковича, критикуючи закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій", заявив у коментарі "Еспресо" керівний партнер Національної антикризової групи, політолог Тарас Завгородній.

Ухвалений 15 травня в Раді, але поки не підписаний президентом закон передбачає впровадження в систему депозитарного обліку України інституту номінального утримувача і спрощує інвестиції в українські цінні папери.

Завгородній назвав маніпуляцією аргументи виконавчого директора Центру протидії корупції Дарини Каленюк, яка вважає, що новий закон допоможе купувати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) бенефіціарам із Росії або корупціонерам. Про це вона заявляла на сайті ЦПК у день ухвалення Радою закону у другому читанні.

"Дарина Каленюк наводить як аргумент, чому Україна не повинна приймати законопроект про номінального утримувача, історію з "грошима Януковича". Але це очевидна маніпуляція. По-перше, зараз законодавство щодо фінмоніторингу набагато жорсткіше, аніж нормативна база, що діяла в 2013 році. По-друге, оточення Януковича через низку кіпрських компаній відкрило в "Ощадбанку" рахунки і завело на них мільярди, адже тодішнє керівництво держбанку було у януковичів в кишені. І на "чистоту" походження коштів кіпрських компаній-нерезидентів зі зрозумілих причин дивилися крізь пальці. До слова, ця ситуація досі не розслідувана до кінця, оскільки банкіри втекли", – заявив політолог.

Він вважає, що зловживання з купівлею ОВДП у минулому – це не привід забороняти зовнішні інвестиції в українські цінні папери сьогодні.

"У нас же чомусь антикорупціонери до цієї історії прив'язують ICU (фінансова група, що надає послуги з торгівлі цінними паперами.  – "ГОРДОН"), хоча брокер ані в перевірці коштів, ані в придбанні ОВДП жодної ролі не грав – його залучили, бо незадовго до того в законодавстві з'явилася вимога проводити операції виключно з брокером. І перевірку коштів нерезидентів, і схему купівлі ОВДП повністю організував "Ощадбанк". За Януковича підконтрольний владі держбанк узяв на себе повноту відповідальності і фактично легалізував сумнівного походження кошти, щоби вони могли далі на абсолютно законних підставах використовуватися в Україні. Але за Януковича відбувалося і не таке. То це привід, щоб сьогодні "про всяк випадок" забороняти будь-які інвестиції в Україну і завішуватися від усього світу залізною фінансовою завісою?" – заявив Завгородній.