Помічник держсекретаря США заявив, що для вступу в НАТО правоохоронна система України має відповідати стандартам Альянсу

Кент: Найбільше бізнес боїться тиску з боку СБУ
Фото: U.S. Embassy Kyiv Ukraine

Служба безпеки України все ще виконує функції, яких не має бути у спецслужб. Це протидія корупції та розслідування економічних злочинів. У жодній демократичній державі у спецслужб немає таких завдань, наголосив заступник помічника державного секретаря США з питань Європи і Євразії Джордж Кент.

Україна заявляє про прагнення вступити в НАТО, однак НАТО – не лише військовий блок, це альянс, який ґрунтується на цінностях та принципах. І один із таких принципів – цивільний контроль над правоохоронними органами, заявив заступник помічника державного секретаря США з питань Європи і Євразії Джордж Кент в інтерв'ю "Європейській правді".

"Уже наступного дня після запровадження воєнного стану в Одесі напали на одного з кандидатів у президенти – Анатолія Гриценка. Це нагадування про те, що воєнний стан не вирішує цієї проблеми. Важливо підкреслити: питання не тільки в тому, хто напав на Катю Гандзюк, а в тому, хто замовив цей напад. Не лише в тому, хто напав на Гриценка, а хто замовив це. Те саме стосується й інших 50 чи то 70 нападів, які сталися. Відповідей на це питання вимагають і самі українці", – підкреслив Кент.

Він зазначив, що Служба безпеки України, як і раніше, виконує функції, яких не має бути у спецслужб, такі як протидія корупції та розслідування економічних злочинів.

"І якщо ви спитаєте в українського чи американського бізнесмена, що для них є найбільшою небезпекою, то, швидше за все, почуєте, що найбільше вони бояться тиску з боку СБУ. А це не є задачею спецслужб у жодній демократичній державі", – заявив представник Держдепу.

Він нагадав, що ухвалений в Україні влітку закон про національну безпеку передбачає ухвалення нового закону про СБУ.

"Якщо Україна справді хоче приєднатися до Альянсу, то має покласти цьому край. Ваша армія має бути сумісною з НАТО, але також ваша правоохоронна система повинна відповідати стандартам Альянсу. Й українська влада чудово про це знає", – додав Кент.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики позаблоковості. У червні 2017 року парламент підтримав закон, що закріплює намір України вступити в НАТО.

У грудні 2017 року Порошенко говорив, що у недалекому майбутньому в Україні відбудуться референдуми про вступ країни в НАТО та Європейський союз.

22 листопада стало відомо, що Конституційний Суд визнав конституційним проект змін про закріплення в Основному законі курсу України на вступ до Євросоюзу й НАТО.

Рада ухвалила законопроект в першому читанні.