Порошенко: Ми повертаємо до України українську школу. При цьому нікому не забороняємо вивчати мови національних меншин

Порошенко: Ми повинні захистити Україну, це ніколи не робилося
Фото: EPA (архів)

Кожна дитина, яка закінчила українську школу, має вільно володіти українською мовою, переконаний президент України Петро Порошенко.

В українські школи завдяки реформі освіти повертається українська мова. Про це заявив президент України Петро Порошенко під час зустрічі в Нью-Йорку з лідерами української громади та кримськотатарських організацій у США. Трансляцію вели на сторінці Порошенка у Facebook.

"Ми провели надзвичайно важливу реформу. Ми повертаємо до України українську школу. Дуже просто. Водночас нікому не забороняємо вивчати мови національних меншин. Але кожна дитина, яка закінчила українську школу, має вільно володіти українською мовою. Ми повинні захистити Україну, цього ніколи не робили", – сказав Порошенко.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект №3491-д "Про освіту". Законом розширено використання української мови в навчанні. "Підхід, який там закладено, є таким, що дошкільну та початкову освіту здобувають рідною мовою. Під час навчання в початковій школі великий натиск робиться на оволодіння державною мовою. Починаючи з базової освіти, ми здійснюємо навчання українською мовою", – пояснила тоді міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Своє занепокоєння щодо мовної статті висловила низка країн: Угорщина, Румунія, Молдова, Польща. МЗС Росії також засудило ініціативу, хоча визнало, що "в законі російської мови не згадують".

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль закликав президента України Петра Порошенка ветувати закон. На його думку, ініціатива не відповідає Європейській хартії регіональних мов або мов меншин.

Глава МЗС України Павло Клімкін зазначив, що Україна зберігає умови для вивчення нацменшинами рідних мов, однак є проблеми інтеграції: 75% випускників Берегівського району (Закарпатська область)  цього року не склало зовнішнє тестування з української мови".

Міністри закордонних справ Угорщини, Румунії, Греції та Болгарії надіслали главі МЗС України лист із приводу мовних положень нового українського закону "Про освіту".

Гриневич 15 вересня за підсумками зустрічі з главами дипломатичних місій заявила, що Україна готова надати в Раду Європи на експертизу статтю про мову освіти в законі про освітню реформу.