Пристайко не відповів прямо на запитання, чи згодна Україна з версією, що літак МАУ збили іранською ракетою

Авіакатастрофа сталася 8 січня
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що українська влада робитиме висновки після того, як збере всю інформацію про катастрофу Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України".

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час брифінгу 10 січня прямо не відповів на запитання, чи згоден Київ із твердженням західних країн, що літак "Міжнародних авіаліній України", який зазнав катастрофи 8 січня в передмісті Тегерана, збили іранські засоби ППО. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми як країна, яка втратила свій літак, свій екіпаж, несемо відповідальність за кожне сказане слово. Ми не відкидаємо жодної з версій, не шукаємо більш простого або більш дипломатичного шляху. Ми зараз хочемо встановити істину, і для цього ми хочемо створити міжнародну коаліцію, яка буде займатися розслідуванням. О 19.30 я буду говорити з усіма міністрами закордонних справ... Я сподіваюся, що в рамках цього конференц-колу ми зможемо домовитися про створення міжнародного механізму, щоб мати абсолютно справедливе розслідування, включаючи представників компанії Boeing, яка є виробником [літака], включаючи представників французької компанії, яка виробляє двигуни. Коли ми зберемо всю інформацію, ми будемо робити висновки", – сказав міністр.

Він додав, що поки не може розголошувати інформацію, яку передали українській стороні Великобританія, США та інші країни.

"Це таємна інформація, передана розвідками цих країн", – заявив Пристайко.

Пасажирський літак Boeing 737-800 рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня поблизу Тегерана невдовзі після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу: 82 громадянина Ірану, 63 – Канади, 11 – України (двоє пасажирів і дев'ять членів екіпажу), 10 – Швеції, чотири – Афганістану, три – Великобританії, три – Німеччини.

Нацполіція України розслідує катастрофу за ч. 3 ст. 276 (порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного транспорту, що призвело до загибелі людей) Кримінального кодексу України.

У ніч на 9 січня в Іран прибула українська державна комісія з розслідування авіакатастрофи. До її складу входять фахівці, які беруть участь у міжнародному розслідуванні аварії малайзійського Boeing рейсу МН17.

Іран оприлюднив попередній звіт про розслідування авіакатастрофи. Голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде заявив, що в літаку сталося загоряння, яке бачили свідки інциденту.

Секретар Ради нацбезпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що серед інших вивчають версію ураження Boeing ракетою зенітного комплексу "Тор" російського виробництва.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 9 січня, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Boeing 737-800 збила іранська ракета "земля – повітря". За інформацією американських ЗМІ, ракет було дві.

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон підтвердив версію про іранську ракету, яка збила літак української авіакомпанії.

Глава уряду Великобританії Борис Джонсон заявив про наявність значної кількості даних, що Boeing 737-800 збила іранська ракета "земля – повітря".

В Ірані назвали таку версію брехнею, зазначивши, що ця інформація – частина "психологічних операцій США".

Президент України Володимир Зеленський сказав, що версії про влучання в український літак іранських ракет не відкидають, однак вона не має підтвердження.