Рабінович: Заборона на роботу з офшорами переможе корупцію в Україні за одну хвилину

Вадим Рабінович: Усі знають, що саме чиновники збагачуються на тендерних схемах
Скріншот: NewsOne / YouTube

Народний депутат, голова партії "За життя" Вадим Рабінович уважає, що через заборону офшорів засмутиться всього 300 осіб із влади, а для країни це було б свято.

Корупцію в Україні можна перемогти "за одну хвилину", якщо заборонити державним органам та підприємствам працювати з компаніями, зареєстрованими в офшорних зонах, заявив нардеп, лідер партії "За життя" Вадим Рабінович 21 листопада у вечірньому ефірі телеканала "112 Україна".

"Економічна програма партії "За життя" передбачає повну заборону роботи з офшорами. Це дасть змогу буквально за одну хвилину перемогти в країні корупцію! Я давно робив таку пропозицію, законопроект подав до Верховної Ради, але його навіть не розглядають, – заявив Рабінович. – Послухайте, це ж абсурд – тендер на ремонт доріг у Конотопі кіпрська компанія виграла. Постачання цукру, патоки, щебеню – Віргінські острови... Це смішно! Навіть більше, зараз часто можна почути, що всі постачання матеріалів і товарів для таких робіт ідуть в Україну через офшорні території".

Люди в Україні розуміють, що країну розкрадають через офшорні схеми, тому зрадіють такому рішенню, додав він.

"Усі знають, що саме чиновники збагачуються на тендерних схемах. Я розумію, що якщо зразу заборонити працювати з офшорами, то люди з Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента і парламенту, може, 300 осіб у країні, засмутяться. Але це їхня особиста печаль, а прості люди в Україні тільки радітимуть, у країні буде свято! Адже люди розуміють, що країну просто розкрадають через офшори. А закрийте їх – і що ці казнокради робитимуть? Хіба це складно? Ні, не складно! І це моментально переможе корупцію", – уважає політик.

Відео: Вадим Рабинович / YouTube

За останній час про офшорні схеми впливових людей по всьому світу стало відомо завдяки двом масштабним витокам інформації.

Опублікування даних із бази компанії Mossack Fonseca зумовило те, що 3 квітня 2016 року в десятках ЗМІ по всьому світу з'явилися публікації про причетність світових лідерів і знаменитостей до схем із відмивання грошей і уникнення від сплати податків, які дістали загальну назву "Панамський архів" (Panama papers).

Матеріали міжнародної юридичної компанії Appleby, які відомі під назвою Paradise Papers ("Архів райських островів"), показали, що найбагатші люди планети сховали в офшорах майже €7,9 трлн. Транснаціональні корпорації щорічно переводять у "податкові гавані" €600 млрд. Результати розслідувань опублікували 5 листопада 2017 року.

У вивченні документів беруть участь журналісти з різних країн світу, зокрема і з України. Розслідувачі продовжують публікувати матеріали про причетність українських чиновників до офшорних схем.